A Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén végzett egyedülálló kísérlet bebizonyította, hogy egy Izraelben kifejlesztett diagnosztikai készlet képes pontosan azonosítani a legénység tagjait megfertőző vírusokat és baktériumokat a különleges körülmények között is. Ejtan Stibbe űrhajós a Ramon Alapítvány és az Izraeli Űrügynökség Rakia nevű küldetésének részeként végezte el a kísérletet az ISS fedélzetén – írja az israel21c.org.

 

 

A kutatást Dudu Burstein, a Tel-Avivi Egyetem munkatársa és Gur Pines, a Volcani mezőgazdasági kutatóközpont szakembere vezette. A módszer igen érdekes, mert első körben elválasztja a vírusokat és a baktériumokat egymástól, majd a baktériumokat veti be egyfajta molekuláris „keresőmotorként” a vírusszekvenciák felkutatására és hatástalanítására. Burstein szerint a kísérlet eredményei bebizonyították, hogy a diagnosztika precíz elvégzése még olyan környezetben is lehetséges, ahol gyakorlatilag nincs gravitáció.

A módszer minimális felszerelést igényel és könnyen kezelhető, így lehetővé teszi a betegségek és kórokozók gyors felismerését akár egy hosszabb expedíción is, például a Marsra.

Burstein kifejtette, hogy az űrben uralkodó körülmények „rendkívül problematikusak”, a kezelési módszerek korlátozottak. Ezért elengedhetetlen a kórokozók gyors, megbízható és egyszerű módszerrel történő azonosítása. Egy sima PCR-teszt is képzett személyzetet és viszonylag összetett felszerelést igényel itt lent, ez az űrben nem megy – teszi hozzá a kutató. Így ők az egész folyamatot gyakorlatilag egy kis kémcsőbe vitték, ami hatalmas könnyebbséget jelent a jövő asztronautái számára.

Fotó: CDC on Unsplash

Megszakítás