Áder János kedden a Sándor-palotában fogadta Izrael askenázi rítusú országos főrabbiját és vallásügyi miniszterét, illetve az Európai Rabbiközpont titkárát és annak helyettesét, akik az Európai Rabbiközpont közgyűlése alkalmából tartózkodnak Magyarországon, valamint a Budapesti Ortodox Rabbinátus vezetőjét és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbiját.

Az elnök közleménye szerint a megbeszélésen Áder János üdvözölte, hogy az Európai Rabbiközpont fontos tanácskozásának Budapest ad otthont.

A találkozón hangsúlyozta, hogy a magyar döntéshozók elkötelezett hívei a vallási és kisebbségi hagyományok fenntartásának, mert ez az egész társadalom érdekeit szolgálja. Az államfő ismertette az antiszemita és a szélsőséges megnyilvánulások visszaszorítása érdekében folytatott jogszabály-alkotói tevékenységet is.

A rabbik tájékoztatást adtak az államfőnek azokról a problémákról, amik Európa több más országában nehezítik a zsidó hagyományok, a vallás megélését. Elégedettségüknek adtak hangot, hogy Magyarországon nincsenek olyan jogalkotási kezdeményezések, amik akadályokat gördítenének a vallási hagyományok megtartása elé.

Nagyra értékelték, hogy a magyarországi zsidó közösségek hitélete az elmúlt években olyan fejlődést ért el, ami a térség más államai számára is példát mutat.

Forrás:
index.hu

Megszakítás