Reggeli ima közben érte a cseljabinszki zsidó közösséget a meteor becsapódás. Bár az épületbe történtek károk, csodával határos módon senki nem sebesült meg.

Valószínûleg az elmúlt száz év legnagyobb meteorrobbanásának lehettek tanúi az oroszországi Csel¬ja-binszk felett. A körülbelül tíz tonnás test még a légkörben felrobbant, a robbanás lökéshullámai földrengést is okoztak. Tudósok szerint 1200 évente csapódik a Földbe ilyen méretû meteort, amelynek még a szomszédos Kazahsztánban is hullottak le darabjai.
A meteor robbanása közel ezer embernél okozott sérüléseket és épületek százait rongálta meg. Súlyos károkat szenvedett a cseljabinszki chabad központ is. A robbanás valamivel fél 10 elõtt, nem sokkal napfelkelte után történt, így a hatalmas fénnyel és robajjal járó becsapódáskor a chabad központban található zsinagógában még folyt a reggeli ima. A helyi chabad küldött, Yechiel Levitin rabbi a collive.com-nak elmondta, hatalmas robbanást hallottak a zsinagóga fölül, és el sem tudták képzelni, mi történhetett. „Mindenhonnan üvegszilánkok hullottak, és az emberek menekülni próbáltak” idézi fel a reggel eseményeit a rabbi. Beszámolt arról is, hogy csodával határos módon senki nem sérült meg az épületben. A közösség egyik tagja csak másodpercekkel az elõtt ugrott fel helyérõl és szaladt ki a terembõl, hogy egy hatalmas üvegtábla rázuhant volna a székére. Szerencsére éppen senki nem tartózkodott az épület irodájában sem, ahol a meteor szintén súlyos károkat okozott. A reggeli imát a –8 fokos hideg ellenére is befejezték, majd a csel¬ja¬bin¬szki fõ chábád küldött, Meir Kirsch rabbi vezetésével a sérültek segítésében és ellátásában vettek részt a városban.
Levitin rabbi azt is elmondta, hogy a környéken beomlott egy cinkgyár tetõszerkezete, ezért nagyon nagy a levegõ szennyezettsége, és nem ajánlott az utcán tartózkodni. Az Ural hegység déli vidékén található városban elnémultak a mobiltelefonok, és megszólaltak az autók szirénái, amikor a robbanás lökéshullámai elérték a Földet.

Megszakítás