Több, egymástól független médiumban jelent meg az elmúlt hetekben-hónapokban az a hír, miszerint magyarországi zsidók családostul menekülnének a növekvő antiszemitizmus elől Bécsbe. Magyarországon egyre erősödik a vallásos és hagyományőrző zsidó élet, a sajnálatos gyűlöletkeltő indulatok ellenére is.

 

Több, egymástól független médiumban jelent meg az elmúlt hetekben-hónapokban az a hír, miszerint magyarországi zsidók családostul menekülnének a növekvő antiszemitizmus elől Bécsbe. Próbáltuk megkeresni a kérdéssel a Bécsi Zsidó Hitközség vezetőjét, aki korábban több internetes portálnak és újságnak is nyilatkozott erről, ám mindezidáig nem kaptunk érdemi választ megkeresésünkre.

Mivel egyre többen fordulnak hozzánk ebben az ügyben, ezért szeretnénk leszögezni, hogy tudomásunk szerint ilyen fajta tömeges migráció nincs az osztrák főváros irányába sem. Természetesen vannak olyanok, akik egyedül vagy családjukkal együtt külföldön kívánják élni az életüket, és nem zárjuk ki azt sem, döntésükben komoly súllyal esik latba a hazai közbeszédben megjelenő egyre erősödő antiszemita hangulat.

A magyarországi helyzetet igen jól ismerjük, a Bécsből hirdetett pánikhangulat nyilvánvalóan indokolatlan, benyomásaik a mindennapi tapasztalattal nem találkoznak. Magyarországon egyre erősödik a vallásos és hagyományőrző zsidó élet, a sajnálatos gyűlöletkeltő indulatok ellenére is. Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy továbbra is nyugodt és biztonságos legyen Budapesten és szerte az országban a zsidók számára is az élet. Arra törekszünk, hogy a hazai zsidóság itthon találja meg azokat a lehetőségeket, amelyek mind a saját közössége, mind a többségi társadalom gyarapodását szolgálják.

Megszakítás