Az amerikai Bloomberg magazin listát közölt a világ tizenkét legszebb temetőjéről. A nyolcadik helyen a jeruzsálemi Olajfák hegyét találjuk. 

Az Olajfák hegyének temetője egyike a világ legősibb örök nyughelyeinek:  kb. 3000 évvel ezelőtt nyitották meg és napjainkig is használják.  Az ún. zsidó Templom, a Beit Ha Mikdással pontosan szemben, a hegyen található. Ismertségét Zakariás prófétának köszönheti, aki megjövendölte (Zakariás 14:4), hogy a megváltás és a holtak feltámadása pontosan itt fog elkezdődni – az itt sírhelyet vásárló zsidók az elsők között akartak lenni a majdani csodában. Nem mindenki kapott erre lehetőséget: az Olajfák hegyén való temetkezés elsősorban az elhunyt földi poziciójától, és nem a pénztárcájától függött: itt próféták, nagy rabbik, kohének és a zsidó nép híres alakjai nyugszanak. Például Nachmanidész, Ohr Ha Chaim, rabbi Yehuda Alcalay, Rav Kook, Eliezer Ben Yehuda, Shai Agnon, Menachem Begin, Ben Yehuda, és még sokan mások.

A hosszú galut ideje alatt a különböző hatalmak mindig megengedték a zsidóknak, hogy idetemessék halottaikat – melyek száma napjainkban a 150 ezret súrolja. Kezdetben temetkezési barlangokat használtak, majd kb. a 16. századtól a mostani sírokat. Az 1948-49-es harcok során, amikor az Olajfák hegye is hadszíntérré változott, komoly kár érte a sírokat. Napjainkban a helyhiány jelent gondot. A temetőt az Elad nevű szervezet gondozza, 2010-ben megkezdőtött a sírok feltérképezése és beazonosítása.

Ha arra járunk, akkor a Dung (azaz a Szemét) kapun kilépve, Dávid király városa mellett, a Kidron völgy felett vessünk egy pillantást a méltán híres nyughelyre, az Olajfák hegyére.

A Bloomberg listája itt olvasható.