Mi történt az elmúlt héten Izraelben?

Izraelben az államalapítás óta vita folyik arról, hogy bevezessék-e a polgári házasságot és válást. Jelenleg csak vallási úton lehet egybekelni – mindenkinek a saját felekezetének megfelelő egyházi szervezeten belül. Aki mégis világi esküvőt szeretne, vagy a zsidó vallásjog szerint nem köthet házasságot, annak külföldre kell utaznia, mert az ott kötött házasságot az izraeli törvények érvényesnek fogadják el. A legnépszerűbb ilyen célország a közeli Ciprus, ahol általában az egyik felekezethez sem tartozó izraeliek utaznak házasság céljából, vagy azok, akik mereven elutasítják a zsidó hagyományokat.

Egy friss közvélemény kutatás szerint az izraeli zsidók többsége azt szeretné, hogy továbbra is a rabbinátus legyen az egyetlen meghatalmazott, amelyen keresztül a zsidók házasságot köthetnek egymással.  Összesen 71%-uk van ezen a véleményen. A társadalmi csoportok közötti megoszlás a következőképpen alakult: a vallásos zsidók kivétel nélkül a rabbinátus kizárólagossága mellett foglaltak állást, a tradicionális zsidók 83%-a állt ki a vallási esküvő mellett, de a világi zsidók  43%-a is a meglévő rendszert  támogatta. Érdekes, hogy a szekuláris közösség jogaiért síkra szálló, népszerű ellenzéki párt, a Jáir Lápid vezette Jes Átid szavazói között is 60% volt a vallási esküvők támogatóinak aránya.

„A legtöbb izraeli továbbra is azt szeretné, hogy fennmaradjon a főrabbinátus ellenőrzése a házasság állami intézménye felett.” – mondta a kutatás vezetője.

Hagyományos zsidó esküvő

Lerombolták a merénylő házát

Közel egy hónappal a Neve Cufban elkövetett terrortámadás után az izraeli hadsereg lerombolta a merénylő otthonát. A 19 éves arab fiatal átmászott a falu kerítésén, behatolt egy házba, és halálra késelte a Szálomon család három tagját: egy 70 éves férfit, annak 46 éves lányát és 36 éves fiát. Fiának öt gyermeke és édesanyjuk éppen az emeleti hálószobában tartózkodott, amikor a támadás történt. A zajokat hallva az anya magukra zárta az ajtót és segítségért telefonált. Eközben egy, a szomszédban lakó, katonai szolgálatból szabadságolt fiatalember is meghallotta a kiáltozást, átrohant, és az ablakon keresztül hasba lőtte a támadót. Az arab súlyosan megsérült, de nem halt bele sérülésébe. A gyorsan reagáló katonát később kitüntetésben részesítették. A merénylő a Rámállá melletti Kobár faluban élt. Tettét dicsőítő anyját nem sokkal a támadás után letartóztatták, családjának további öt tagját a hét elején vették őrizetbe, miután egyértelművé vált, hogy tudtak a tervezett gyilkosságról. A ház lerombolásán túl számos miniszter és parlamenti képviselő a halálbüntetés kiszabását követelte a katonai ügyészségtől, melynek elvben jogában áll a legsúlyosabb büntetés kiszabása.  A katonai főügyész azonban nem támogatta a követelést, így feltehetően életfogytiglani szabadságvesztés vár a gyilkosra.

Lerombolták a terrorista házát

Elfogták az uszítókat

Az izraeli hadsereg, a belbiztonsági szolgálat és a rendőrség közös akciója során letartóztatták az Iszlám Állam agitátorát, aki a Palesztin Hatóság területén élő arabok között terjesztette a szélsőséges szervezet eszméit. A jeruzsálemi illetőségű férfi Hevronban szervezett be több száz arab fiatalt, elsősorban a közösségi média segítségével. A bíróság terrorizmusra való felbujtással, terrorsejtek szervezésével, valamint terrorcselekmények anyagi támogatásával gyanúsította meg a férfit. Ismét letartóztatták Ráed Száláh sejket, az izraeli Iszlám Mozgalom északi csoportjának vezetőjét, ezúttal uszítás miatt. A sejk a két drúz határrendészt a jeruzsálemi Templom-hegyen meggyilkoló terroristák temetésén mondott beszédet az észak-izraeli Um el-Fáhemben, melyben hősöknek és mártíroknak nevezte az elkövetőket és további merényletek elkövetésére ösztönözte a muszlimokat.

Letartóztatták az uszító sejket

Netánjáhu részvétét fejezte ki Arthur J. Finkelstein családjának

Binjámin Netánjáhu miniszterelnök és Ávigdor Lieberman védelmi miniszter egyaránt sajnálkozásukat fejezték ki Arthur J. Finkelstein politikai tanácsadó halála kapcsán. „Arthur Izrael igaz barátja volt. Halála megdöbbentett, és együtt érzek családja fájdalmával.” – közölte Netánjáhu. Finkelstein gyakran dolgozott a miniszterelnök kampánycsapatában. Első jelentős sikerét 1996-ban érte el, amikor Netánjáhu kiélezett küzdelemben győzte le riválisát, a munkapárti Simon Pereszt. A kampánytanácsadónak tulajdonítják a „Peresz felosztja Jeruzsálemet” szlogent, mely az elemzők szerint nagy hatással volt a választókra. 1999-ben ismét Finkelstein állt Netánjáhu stábja mögött, és segítette őt hatalomra Ehud Bárák ellenében, majd 2013-ban ismét, amikor Liebermannal szövetségben nyerte meg a választásokat. Lieberman így emlékezett Finkelsteinre: „Tehetséges, nagy tudású ember volt. Nagyszerű szakemberként közeli kapcsolatba került a világ számos vezetőjével, de ez sohasem befolyásolta nyugodt személyiségét, és sohasem mondott le az egyenes, őszinte beszédről. Személyes jó barátom volt, és mindig úgy fogok rá emlékezni, mint a legnagyszerűbb emberek egyikére, akit valaha ismertem.”

Finkelstein és Netánjáhu