A jövő héten csúcstalálkozót tartanak Párizsban az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatban – izraeliek és palesztinok nélkül.

Az amerikai külügyminiszter is jelezte részvételét az izraeli-palesztin békefolyamatról tartandó párizsi csúcstalálkozón. John Kerry kedvéért néhány nappal későbbre, június 3-ra tették át a tárgyalások időpontját, mivel az eredeti időpont május 30-a lett volna, az pedig a Memorial Day, ami nemzeti ünnep az USA-ban. Kerry a NATO brüsszeli központjában újságíróknak elmondta, hogy a házigazda francia külügyminiszter akceptálta a kérését.

A találkozón 20 ország külügyminisztere vesz részt, kivéve az érintetteket, Izraelt és a palesztinokat. „A két félnek kell eldöntenie, hogy visszatérnek-e a tárgyalóasztalhoz” – fogalmazott az amerikai diplomácia vezetője. John Kerry azt is hozzátette: nem ez a megfelelő a résztvevőknek, akik mindkét fél érdekében tesznek a békéért és próbálják együtt megtalálni az utat ehhez. Ez a találkozó hivatott előkészíteni a terepet egy esetleges nyári csúcstalálkozónak, amin már Izrael és a Palesztin Önkormányzat is részt venne.

Az izraeli miniszterelnök Benjamin Netanyahu felszólította a francia külügyminisztert, hogy fújja le a találkozót, mert szerinte ez csak arra jó, hogy a palesztinok elkerüljék a szemtől-szemben való tárgyalásokat – olvasható a jta.org cikkében. Netanyahu közvetlen, kétoldalú tárgyalásokat szeretne hazája és a palesztinok között. A napokban erről személyesen is egyeztet Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszterrel. Ayrault januárban alaposan feldühítette az izraeli kormányzatot, amikor azzal fenyegetőzött, hogy elismerik a Palesztin Államot, ha kudarcba fulladnak az újabb béketárgyalások. Ezt a kijelentést később visszavonta.

 

Kép: jta.org