Izraelben egyre többen próbálnak segíteni az Ukrajnából menekülőkön. Az aktív izraeli humanitárius szervezetek közé tartozik például a SmartAID, az IsraAID, az United Hatzalah és a NATAN. A támogatókhoz csatlakozott a Sheba Medical Center és az izraeli Külügyminisztérium is – írja az israel21c.org.

Az utóbbi alá tartozó MASHAV nemzetközi fejlesztési ügynökség három járatot küld 100 tonna szállítmánnyal Lengyelországba, benne 17 tonna orvosi felszerelést és gyógyszert. A minisztérium víztisztító rendszereket, sátrakat, takarókat, hálózsákokat és kabátokat is útnak indított.

„Néhány napja bejártam Ukrajnát, és rengeteg szenvedést látok” – írta Shimon Sabag, a haifai Yad Ezer L’Haver humanitárius szervezet vezetője a Facebookon.

Ő és más önkéntesek élelmiszert osztanak a zsidó közösségnek és a menekülő ukránoknak is. Sabag elmondta, hogy a Yad Ezer L’Haver az élelmiszert Lvivben, Kijevben és a háborús övezet más helyszínein osztják szét, ahol az ellátmányok fogytán vannak. Ezt néhány napja nyilatkozta, azóta sokat változott a hadi helyzet, remélhetőleg épségben átvészelték ezeket a napokat.

A Yad Ezer L’Havert az 1990-es években alapították, hogy segítséget nyújtson a rászoruló családoknak és a veszélyeztetett gyermekeknek Haifában. A szervezet ma már többek között ingyenkonyhákat, gyermekotthont, valamint szeretetotthont működtet rászoruló holokauszt-túlélők számára.

Kimenekítették a kijevi főrabbit és családját

„Szívemben továbbra is nehéz az érzés.” – mondta a főrabbi a Budapest felé vezető úton.

Címlapkép: israel21c