Az izraeli oktatási minisztérium felfüggeszti a lengyelországi holokauszt-helyszínekre szervezett ifjúsági utaztatásokat – írja izraeli sajtóbeszámolók alapján a jwire.

A döntés meghatározó oka az Izrael és Lengyelország közötti nézeteltérés a látogatások során alkalmazott biztonsági intézkedésekkel kapcsolatban. A csoportokat az Izraeli Biztonsági Ügynökség fegyveres ügynökei kísérik. Lengyelország a hírek szerint azt kérte, hogy csökkentsék a biztonsági személyzet számát.

A tudósítások izraeli tisztviselőket is idéznek, akik szerint Lengyelország abba is bele akart szólni, hogy a fiataloknak mit mondjanak a látogatások során a helyszíneken. Lengyelország javítani szeretné a lengyelek holokauszt idején tanúsított magatartásáról kialakult képet. Állítólag alakul a kompromisszum a vitás kérdésekben.

A lengyel parlament módosított a sokat bírált törvényen

Közös nyilatkozatot fogadott el a lengyel és az izraeli kormányfő a holokauszt emlékezetének ápolásáról. A közös nyilatkozatot azután írta alá a két fél, hogy a lengyel parlament tegnap megszavazta, majd Andrzej Duda államfő is jóváhagyta a második világháború alatti lengyel szerepvállalásra vonatkozó, Izrael és a nemzetközi közvélemény által korábban vitatott törvény módosítását. A jogszabály nyomán … Olvass tovább

A minisztérium közleményében azt írta: folytatják a párbeszédet a lengyel hatóságokkal, hogy megoldást találjanak a csoportok látogatásához kapcsolódó különböző kérdésekre. A minisztérium fontosnak tartja a holokausztra való emlékezést, és ezzel összefüggésben a delegációkat.

Az izraeli fiatalok lengyelországi utazásai az 1990-es években kezdtek elindulni, és a holokauszt emlékezetének központi elemévé váltak.

Címlapkép: Albert Laurence on Unsplash