Közös nyilatkozatot fogadott el a lengyel és az izraeli kormányfő a holokauszt emlékezetének ápolásáról.

A közös nyilatkozatot azután írta alá a két fél, hogy a lengyel parlament tegnap megszavazta, majd Andrzej Duda államfő is jóváhagyta a második világháború alatti lengyel szerepvállalásra vonatkozó, Izrael és a nemzetközi közvélemény által korábban vitatott törvény módosítását.

A jogszabály nyomán kipattant izraeli-lengyel diplomáciai viszálynak várhatólag véget vető nyilatkozatban leszögezik: a holokauszt „a náci Németország által elkövetett, történelmi előzmény nélküli, a zsidó nemzet, ezen belül a zsidó származású lengyelek ellen elkövetett bűntett volt”. Egyúttal „rossznak” és „a németeknek a haláltáborok létrehozásáért viselt felelősséget kisebbítőnek” minősítik a „lengyel haláltáborok”, „lengyel koncentrációs táborok” kifejezéseket.

A tegnap módosított törvénnyel az ilyen kifejezések kiküszöbölését akarták elérni a jogalkotók, ugyanakkor a jogszabály bírálói szerint a történelmi tények feltárását is akadályozta volna az eredeti változat azáltal, hogy akár szabadságvesztéssel is lehetett volna büntetni azt, aki a lengyelek szerepét felveti a zsidóüldözésben. 

Netanjahu és Morawiecki közös felelősségnek nevezi a nyilatkozatban a holokausztkutatást. Kiállnak a holokauszt emlékezetének megőrzése, a „teljes és korlátozatlan” történelmi kutatás mellett. A holokauszt kapcsán a tudósokat, az újságírókat, a hallgatókat, a holokauszttúlélőket „semmilyen módon nem korlátozhatják a szólásszabadságban és a kutatás szabadságában” – áll a nyilatkozatban.

Ezzel a dokumentum azokra az izraeli aggodalmakra reagál, melyek szerint a lengyel törvény korlátozhatja a történelmi kutatás szabadságát, a túlélők tanúvallomásainak megfogalmazását. A nyilatkozatban hangsúlyozzák továbbá: a második világháború idején a londoni emigráns lengyel kormány megpróbálta felhívni a nyugati szövetségesek figyelmét arra, hogy nagyban zajlik a zsidók megsemmisítése.

A két miniszterelnök hősiesnek nevezi a második világháború idején zsidókat mentő lengyelek magatartását, elítélik viszont az akkor „az egyes lengyelek által a zsidók ellen elkövetett összes bűntettet”, egyúttal síkraszállnak a lengyelellenesség és minden más negatív nemzeti sztereotípia ellen.

Netanjahu a videokonferencián elmondta: elégedetten fogadta a törvény módosítását. Morawiecki úgy vélte: a közös nyilatkozat „a lengyel ügy”, Lengyelország második világháborús szerepének az eddigitől „teljesen eltérő felfogását” jelenti a nemzetközi színtéren.

MTI/zsido.com

 

Megszakítás