A Hitközség által szervezett charterjárat a hazánkban maradt Izraelieket pedig a zsidó államba szállította.

Tekintettel arra, hogy a Magyarország és Izrael közötti repülőgépforgalom a koronavírus-járvány következtében a közelmúltban megszűnt, a Magyarországon levő izraeli állampolgárok hazájukba való visszajutása elé komoly akadályok gördültek. A problémával szembesülve az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség komoly erőfeszítéseket tett a helyzet megoldása érdekében.

A Hitközség haladéktalanul megkezdte egy charterjárat szervezését és szándékáról értesítette a magyarországi izraeli nagykövetséget csakúgy, mint az izraeli magyar nagykövetséget, illetve a Külgazdasági és Külügyminisztériumot. Valamennyi megkeresett fél azonnal támogatásáról biztosította a kezdeményezést. Ennek eredményeként március 26-ára sikerült charterjáratot szervezni, amely a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérről indulva szállította hazájukba, a zsidó államba az érintetteket. A repülőgép ráadásul nem pusztán Magyarországról Izraelbe, hanem a zsidó államból hazánkba is szállított kint rekedt magyar állampolgárokat, illetve Magyarországgal szomszédos államok polgárait, akik szintén Budapest érintésével jutottak haza. A Magyarországra érkezők hazatérését a Külgazdasági és Külügyminisztérium és az EMIH külön támogatta.

Az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség minden utazót köszöntött a repülőjáraton, egyúttal örömét fejezte ki, amiért segítséget nyújthatott a hazatérőknek abban, hogy több napos várakozás után végre ismét a szeretteik körében tölthessék el azt a – remények szerint nem túl hosszú időt – amely még előttük áll addig a pillanatig, amíg az élet visszatérhet a megszokott kerékvágásába. A járaton minden utast szombati gyertyák várták, amelyekkel kapcsolatban az EMIH arra kért minden hazatérőt, hogy gyújtsa meg azokat a következő Szombat tiszteletére, és mondjon el egy rövid imát az egészségért és a boldogságért, hogy mihamarább köszöntsön be újra a béke és a prosperitás időszaka!