Támogatásáról biztosította az ukrajnai zsidó közösséget az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség. Köves Slomó vezető rabbi az Ukrajnai Zsidó Hitközségek Szövetsége elnökének, Meir Stamblernek felajánlotta a magyar zsidó közösség segítségét, Mendel Wilhelm ungvári rabbinak pedig megígérte, hogy ha szükséges, a kárpátaljai közösség tagjait huzamosabb ideig is ellátják Magyarországon.

Az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség és Köves Slomó vezető rabbi nagy aggodalommal figyeli az orosz-ukrán konfliktus alakulását. Köves Slomó ma telefonon egyeztetett Meir Stamblerrel, az Ukrajnai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnökével, Mendel Wilhelm ungvári rabbival, valamint Shmuel Azmannal, a kelet-ukrajnai zsidó menekülteknek létesített Anatevka zsidó menekült-falu vezetőjével, akinek pénzügyi támogatást is ígért.

Az EMIH felajánlotta segítségét az Ukrajnában ragadt izraeli állampolgárok kimenekítéséhez is, mellyel kapcsolatban Köves Slomó egyeztetett Michael Brodskyval, Izrael ukrajnai nagykövetével, valamint Yakov Hadas-Handelsmannal, Izrael magyarországi külképviseletének vezetőjével.

 

Anatevka

Az EMIH vezető rabbija felvette a kapcsolatot a Kijev melletti Anatevka vezetőjével is. Anatevkát, mely nevét a Hegedűs a háztetőn musicalből, a tejesember faluja után kapta, 2015-ben hozták létre adományokból, Shmuel Azman kijevi rabbi kezdeményezésére, az akkori kelet-ukrajnai harcok elől menekülő zsidó családok részére. A Kijev melletti településen több száz kelet-ukrajnai zsidó menekült él, és a konfliktus újbóli kiéleződése óta további menekültek érkeznek oda.

A faluról bővebb információt, itt érhet el.

Adakozni a település és a menekültek részére ezen a linken lehet.

Megjelent: Gut Sábesz 24. évfolyam 25. szám – 2022. február 24.