A felújítás során az épületben egy több, mint 200 fő befogadására alkalmas korszerű színházterem létesül, továbbá kisebb előadóterek és egy művészeti galéria is várja majd az érdeklődőket.

Az EMIH, a többi történelmi egyházhoz hasonlóan, éppen úgy törekszik a társadalmi és a kulturális szerepvállalásra, mint felekezetire. Egy közel egy évtizede dédelgetett terv megvalósítása válik lehetővé a most megjelentetett kulturális támogatás révén.

A szombaton nyilvánosságra hozott híradások szerint közel kétmilliárd forintos kulturális támogatásban részesül a hitközség tulajdonában álló józsefvárosi volt pártszékházban megvalósítandó színház és kulturális központ. A megítélt összegből végre felújításra kerülhet a Baross utca 61. alatt található közel 4000 négyzetméteres épület, amelyben egy komplex kulturális, és idővel talán ehhez kapcsolódó oktatási intézmény jöhet létre.

A felújítás során az épületben egy több, mint 200 fő befogadására alkalmas korszerű színházterem létesül, továbbá kisebb előadóterek és egy művészeti galéria is várja majd az érdeklődőket.

A hitközség egy mindenki számára elérhető, minden felekezet számára nyitott, a zsidó kulturális gyökereket ápoló, de alapvetően színházszakmai alapon működő teátrumot szeretne életre kelteni, amely nem pusztán a sokszor belterjes, vallási kötődéssel rendelkező közönség, de a laikus, vagy egyenesen a vallási tartalomtól távolságtartó közönség számára egyaránt képes unikális komplex kulturális élményt nyújtani a budapesti kulturális piacon.

Hitközségünk hosszú évek tervező munkájának eredményeként olyan sok műfajú, előadó művészeti központ kereteit tervezi a Milton Házban kialakítani, amely a társadalom valamennyi rétege számára kínálhat releváns, megismerésre és feldolgozásra érdemes művészi élményt, kulturális tartalmat.

A tervezett teátrum értékhordozó, értékbemutató és természetesen értékteremtő színház kíván lenni.

 

 A Milton Ház, mert így nevezik majd az épületet – ahogyan egykoron John Milton is megőrizte Shakespeare műveinek első gyűjteményét –, szeretné  összegyűjteni a megnyitás után a tehetségesnek ígérkező, elsősorban a fiatalabb (harmincas évei előtt járó) alkotógeneráció tagjait, a független- és a nem független szférából egyaránt. Együttműködést teremtene a két magyarországi színművészeti egyetemmel (a színész-, és színházrendező képzésüket érintve), a képzőművészeti egyetem látványtervező szakirányával, a MOME Egyetem média design, menedzserképzés és animáció szakirányával, az ELTE színháztudományi képzésével, a Károli Gáspár Református Egyetem művészetmenedzsment képzésével, a Pécsi Tudományegyetem színpad- és televíziós stage menedzser oktatásával. A Milton Friedman egyetem újonnan alakuló pedagógiai képzésével.

Továbbá a legismertebb és legelismertebb színházi nevelést nyújtó- és oktató csoportokkal. Pedagógusokkal közvetlenül a kerületből és a fővárosból. Így a Milton Ház elnevezés utalás a formálódó előadó művészeti központ stratégiai együttműködő partnerére, a Milton Friedman Egyetemre is.

Az intézmény teret adna a legfiatalabb drámaíró generáció tagjainak. Azoknak a független színházaknak, amelyek nem rendelkeznek saját játszóhellyel.

Alkotó- és inkubátorház jellege egyszerre lenne az új intézménynek. A Milton Ház az évek során meghatározó intézménye kíván lenni a kortárs fiatal alkotóművészeknek.

Ehhez kapott az EMIH hitközsége támogatást.           

 

 

Tovabbi részletek ebben a cikkben olvashatók.

Megszakítás