A mai napon számos kérdés érkezett a sajtó részéről a Milton-házzal kapcsolatban. Az örömteli érdeklődés lehetővé teszi, hogy részletesen is ismertessük a tervvel kapcsolatos közösségi megfontolásokat.

A szombaton nyilvánosságra hozott híradások szerint közel kétmilliárd forintos kulturális támogatásban részesül a hitközség tulajdonában álló józsefvárosi volt pártszékházban megvalósítandó színház és kulturális központ. A megítélt összegből végre felújításra kerülhet a Baross utca 61. alatt található közel 4000 négyzetméteres épület, amelyben egy komplex kulturális, és idővel talán ehhez kapcsolódó oktatási intézmény jöhet létre.

A felújítás során az épületben egy több, mint 200 fő befogadására alkalmas korszerű színházterem létesül, továbbá kisebb előadóterek és egy művészeti galéria is várja majd az érdeklődőket.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) megalakulása óta keresi annak lehetőségét és módszerét, hogy alapvető hitvallása és szellemi elkötelezettsége jegyében a kultúra közvetítésével szóljon zsidókhoz és a többségi társadalomhoz, érdeklődőkhöz és távolságtartókhoz, túlélőkhöz és tinédzserekhez – mindezt annak érdekében, hogy segítsen a zsidó magyar együttélés sok évszázados viszonyrendszerének hol felemelő, hol traumatizáló, időnként sérelemképző, máskor feloldozást adó dinamikájával megküzdeni.

Ennek a célnak az elérése érdekében dolgozunk hosszú ideje egy olyan előadóművészeti, kulturális központ létrehozásán a tulajdonunkban álló Baross utcai ingatlanban, mely képes erős identitással és erős értékalappal hátteret képezni az érzékeny kulturális dialógus kialakítására. A színház az a médium, amely képes az ehhez szükséges őszinte, spontán, felszabadító közeget megteremteni. A küldetés kivitelezéséhez a fiatal alkotógeneráció legjavát kívánjuk megnyerni, nem csak az előadók, kivitelezők, alkotók, de szerzők, elméleti szakemberek vonatkozásában egyaránt. Ennek a közösségnek az otthona lesz a Milton-Ház, mely elnevezés utalás a formálódó előadóművészeti központ stratégiai együttműködő partnerére, a Milton Friedman Egyetemre.

A hitközség mindenki számára elérhető, minden felekezet számára nyitott, a zsidó kulturális gyökereket ápoló, de alapvetően színházszakmai alapon működő teátrumot szeretne életre kelteni, amely nem pusztán a sokszor belterjes, vallási kötődéssel rendelkező közönség, de a laikus, vagy egyenesen a vallási tartalommal szemben távolságtartó érdeklődők számára egyaránt képes unikális és komplex kulturális élményt nyújtani a budapesti kulturális piacon.

A kultúra, és ezen belül a színház az a világ, ahol kibeszéletlen sérelmeink és traumáink, de ugyanígy felemelő össztársadalmi élményeink a legnagyobb hatással megjeleníthetőek. Ebben a kérdésben a zsidó közösség még nem végezte el feladatát, ennek a feladatnak az elvégzéséhez nyújt teret a Milton-ház. Ehhez kapott az EMIH hitközsége támogatást.

A központ tervezési folyamatai előrehaladott állapotban vannak. A kiviteli tervek véglegesítése után az engedélyezési és tendereztetési folyamat lezárultával, a kivitelezés várhatóan 2020 második felében kezdődik el.

 

Megszakítás