Central Yeshiva Tomchei Tmimim Lubavitz

of the United States of America

(Rabbinical seminary)

1999. november 18.

Tisztelt Érdekeltek!

Central Yeshiva Tomchei Tmimim Lubavitz felsőfokú (post-secondary) tanintézmény. Ebbeli tevékenységünkre az Association of Advanced Rabbinical and Tamuldic Schoolstól kaptunk megbízást. Intézményünkben a főiskolai diploma (Bachelor’s Degree) megfelelője az első rabbinikus diploma(First Rabbinic Degree). Ennek a minősítésnek az eléréséhez 152 kredit szükséges. A magiszteri fokozatnak (Master’s Degree) nálunk a felsőfokú rabbinikus diploma (Advanced Rabbinic Degree) felel meg, amelynek megszerzéséhez 56 posztgraduális kredit szükséges.

Pesti Jesiva (Yeshiva Gedolah of Budapest) intézményünk egyik kihelyezett tanintézete. Az ott megszerzett első rabbinikus diploma megfelel a nálunk érvényes főiskolai diplomának. Ezt a fokozatot mi főiskolai szintű végzettségnek (undergraduate degree) tekintjük. Azok a hallgatók, akik megszerezték az első rabbinikus diplomát, részt vehetnek az egyetemi szintű (graduate) képzésünkön, ahol megszerezhetik a talmudi jogtudományok felsőfokú rabbinikus diplomát.

Tisztelettel:

Rabbi Moshe M. Gluckowsky

Pesti Jesiva Sábátja a Goldmark teremben és Miskolcon

Ismét elérkezett az idő, hogy a Pesti Jesiva nagyszabású péntek esti vacsorára invitálja a város zsidó fiataljait, hiszen a novemberi rendezvényünk nagy sikerrel járt. Február 25-én a szombatköszöntő ima, a kábálát sábát a Vasvári Pál utcai zsinagógában zajlott, amely zsúfolásig megtelt a kb. 120 résztvevővel, a vacsorára – meglepő módon –, még többen, mintegy 300-an jöttek el, zömmel magyarok, de szépszámmal voltak köztük itt tanuló izraeli diákok is. A hangulat sem maradt el a Jesiva többi péntek esti összejövetelétől, Shmulik Raskin és a többi bócher rutinosan bírtak rá mindenkit a közös éneklésre és a néhány perces csöndre, amivel a rövid dvár Tojrék váltak érthetővé.

Egy dolog bizonyos: a programnak lesz folytatása, de aki nem bírja addig, annak még mindig ott van a Vasvári, ahol minden pénteken este és szombat délelőtt hasonló élmény várja.

Szokásunkhoz híven nem hagyhattuk, hogy ez az élmény csak a budapestiek kiváltsága legyen, így a következő héten, március 3-án Miskolcra utaztunk négyen, hogy a helyi hitközségen rendezzünk hasonló eseményt. A Vasváriban már megszokott, tánccal és sok új dallammal tarkított szombatfogadás eleinte furcsa volt a miskolciak szemében, de gyorsan ráhangolódtak ők is e vidám ünneplésre. Az ima után kidusra és vacsorára invitáltuk a közönséget, ahol egymást váltották a dalok, beszélgetések, és lechájimok.

Nagyon jól esett a sok köszönet és az újbóli meghívás, amivel szinte mindenki megtisztelt bennünket. Az ajánlatokat komolyan vesszük, hamarosan visszatérünk: legközeklebb purimkor.(D.G.)

Megjelent: Egység Magazin 10. évfolyam 41. szám – 2014. július 30.