Miközben a Munkáspártot egymás után rázzák meg az antiszemita botrányok, Sadiq Khan szimbolikus gesztussal kezdi meg városvezetői munkáját.

London frissen megválasztott muszlim főpolgármestere vasárnap részt vesz az Egyesült Királyság központi holokauszt megemlékezésen, amelyen ott lesz Ephraim Mirvis brit főrabbi, Mark Regev izraeli nagykövet, valamint a zsidó közösség számos képviselője. Az eseményt ugyanabban a Barnet Copthall stadionban rendezik meg, ahol tavaly az Egyesült Királyság történetének legnagyobb holokauszt megemlékezését tartották 5 ezer fő részvételével. Az idei ünnepségen 150 holokauszt-túlélő öt általános iskola diákjaival énekel majd közös kórusban.

Ez lesz Sadiq Khan első hivatalos programja – írja tudósításában a The Times of Israel.

A gesztus jelentősége azért különösen fontos, mert az őt jelölő Munkáspárt az elmúlt időszakban az egyik antiszemita botrányból keveredik a másikba. Legutóbb valamelyik munkáspárti képviselő azt javasolta, hogy amennyiben a párt kormányra kerül, bocsánatot kell kérnie Izrael Állam megalapítása miatt.

A magát mérsékelt muszlimnak nevező Khan a konzervatív Boris Johnson nyolc évnyi városvezetése után lett az első munkáspárti főpolgármester Londonban. A választáson a szavazatok 44 százalékát szerezte meg, miközben a (zsidó felmenőkkel is rendelkező) riválisát a londoniaknak csak 35 százaléka támogatta.

Khan erőteljes kampányt folytatott a zsidó közösség körében, azt hangsúlyozva, hogy ő lesz az a muszlim polgármester, aki keményen lép fel a szélsőségekkel szemben. A pakisztáni buszvezető fiából lett politikus a saját pártját is bírálta, amiért az nem küzd eléggé az antiszemitizmussal szemben.

Ezt a megállapítását nehéz lenne cáfolni, még ha múlt pénteken a Munkáspárt egy tagját fel is függesztették antiszemita kijelentések miatt. Az illető azt posztolta ki a Facebookra, hogy az Iszlám Államot Izrael fegyverzi fel, a Moszadot a nácikhoz hasonlította, majd a palesztinok elleni népirtással vádolta meg Izraelt. Végül azt a következtetést vonta le mindebből, hogy ha ő palesztin lenne, akkor gerillaharcosként küzdene a népéért a brutális elnyomás ellen.

Két hete a párt korábbi főpolgármesterének tagságát kellett felfüggeszteni hasonlóan botrányos kijelentések miatt. Ken Livingstone azon meggyőződésnek adott hangot, hogy Hitler valójában a cionistákat támogatta. „Emlékezzünk csak vissza rá, hogy amikor Hitler 1932-ben választást nyert, akkor a programjában az szerepelt, hogy a zsidóknak vissza kellene térniük Izraelbe. Ő a cionizmust támogatta” – mondta a BBC-nek adott nyilatkozatában.

A nyilatkozatot egyébként azért adta, hogy megvédje egy másik párttársát, akit szintén antiszemita kijelentés miatt marasztaltak el. Naz Shah azt indítványozta Facebook bejegyzésében, hogy az izraelieket tömegesen Amerikába kellene költöztetni. Livingstone szerint azonban et a felvetés nem tekinthető antiszemita megnyilvánulásnak. Ennek alátámasztására elővette azt az érvet, amit minden antiszemita előszeretettel használ: az izraeli lobbi összehangolt kampányának az a célja, hogy az Izrael politikájával szemben kritikákat megfogalmazókat antiszemitáknak bélyegezzék meg. És, hogy még inkább bebizonyítsa mennyire nem antiszemita, azt is leszögezte, hogy Izrael létrehozása igazi katasztrófa volt.

Mindennek máris megvan a hatása: helyi képviselők ezeket az antiszemita hangokat teszik felelőssé a Munkáspárt gyenge szerepléséért a zsidó közösségek által sűrűbben lakott településeken, például Manchesterben and Glasgowban.

Khan éppen ellenkezőleg nyilvánult meg a kampányban, elítélte Livingstone megjegyzéseit és azt is kijelentette, hogy megváltoztatta korábbi álláspontját, amikor 2009-ben Izrael szankcionálására szólított fel.

„Határozott szándékom, hogy a legátláthatóbb, legelkötelezettebb és leghozzáférhetőbb apparátust irányítsam, amit London valaha látott, és a londoniak főpolgármestereként a városunk minden egyes közösségét képviseljem” – jelentette ki múlt szombaton, a beiktatási ceremóniáján.

Gyakorló muzulmánként ő volt az első brit miniszter, aki elzarándokolt Mekkába, az iszlamisták mégis ellenségként kezelik a liberális társadalmi nézetei, különösen a melegek házasságának támogatása miatt.