A Transznacionális Együttműködések program második szakmai útja során Pécsre, a Pécsi Evangélikus Egyházközséghez látogattunk, hogy megismerjük az általuk végzett karitatív tevékenységeket. A nap során Hajduch-Szmola Patrik és Kovács Barbara, fiatal lelkész házaspár osztotta meg velünk azokat a szociális feladatokat, amiket egyházuk Pécsett és környékén ellát.

Megbizonyosodhattunk róla, hogy a Pécsi Evangélikus Egyházközség vezetői és gyülekezeti tagjai sokoldalú karitatív tevékenységet végeznek, melyeknek fókusza elsősorban az idősek, a rászoruló családok és gyermekek támogatása. Alapítvány és egyesület is működik a közösségükben, amelyek elsősorban a közösség rászoruló tagjait igyekeznek támogatni. Van rendszeres és alkalmi segítségnyújtás is, például évente több alkalommal – elsősorban vásárlási- és melegétel utalvánnyal – ajándékozzák meg azokat, akikről tudják, hogy szükségük van rá. Erre karácsony előtt jótékonysági forró ital kínálással szoktak pénzt gyűjteni. Sürgősebb esetekben, például amikor az egyik gyülekezeti család fűtés nélkül maradt, gyors adománygyűjtéssel fogtak össze és egy új kazánt adományoztak nekik.

A gyerekek támogatása is kiemelet szerepet kap az alapítvány és az egyesület munkájában, a gyerekek karácsonyát (ahol közel 100 gyereknek osztanak ajándékcsomagot) és azt követő szerény vacsorát szintén közös adakozásból valósítja meg évről évre a gyülekezet. Nyáron egyhetes gyerektábort szerveznek, ahová a család anyagi helyzetétől függetlenül minden gyermeket várnak, a rászorulók számára részlegesen vagy teljesen elengedik a tábor díját. A gyülekezet fenntartásában működő evangélikus óvodában pedig cipősdoboz akció keretében tudtak támogatni több kisgyermekes családot.

Az idősebb korosztály különösen is ki van téve az elmagányosodás veszélyének, ezért őket a gyülekezeten belül kiemelt figyelemben részesítik. Számukra heti rendszerességgel szerveznek állandó alkalmakat (bibliaóra, asszonykör, férfióra) és évente párszor rendhagyó programokkal, például kirándulással színesítik az elérhető tevékenységek körét.

A gyülekezeten kívül, ugyanakkor vele szoros együttműködésben üzemel a pogányi Baldauf Gusztáv Szeretetotthon, amelynek fenntartója a Magyarországi Evangélikus Egyház. Az idősotthon lakóival rendszeres a kapcsolat, a gyülekezet lelkészei heti rendszerességgel tartanak számukra bibliaórát és istentiszteletet, valamint egyénileg is látogatják őket. Évente nagyobb eseményeken, például gyülekezeti napon a szeretetotthon lakóit is elhozzák kisbusszal a templomba, hogy a közösség részeként tudják megélni az ünnepeket. Tavaly az otthon lakóinak kézműves munkáiból kiállítás szerveztek a gyülekezeti teremben.

A rendszeres karitatív tevékenységeken kívül alkalomszerűen volt rá példa, hogy más civil szervezetekkel léptek kapcsolatba. Tavaly például amerikai önkéntest fogadott a gyülekezet, aki a közösségben végzett munka mellett aktívan részt vett a MIOK a hátrányos helyzetű emberekért Alapítvány roma gyermekek számára létrehozott délutáni iskolájában. Idén szeptembertől pedig az Evangélikus Roma Szakkollégium életébe kapcsolódtak be azáltal, hogy ott a gyülekezet lelkésze lett a spirituális vezető. 

Az út számos tanulsága és értékes tapasztalata mellett az egyik legfontosabb az a felismerés volt, hogy olyan társadalmi csoportok körében is van helye a segítségnek, akik esetében talán nem is gondolnánk erre. Azt is láttuk, hogy bizonyos helyzetekben ez nem jelent mást, mint kézen fogni valakit és megtartani a közösségünk tagjaként, megadva neki a valahova tartozás érzését.

 

Kovács Barbara és Leichter Lilla