Az antiszemitizmus elleni harcról egyeztetett Blinken és Rivlin Jeruzsálemben.

Az államfői rezidencián tartott találkozón Blinken és Rivlin az antiszemitizmus egész világon, és különösen az Egyesült Államokban tapasztalt térnyeréséről beszélt a múlt heti Falak őrzője művelet nyomán.

“Nagyon aggódunk az antiszemitizmus terjedése miatt, és köszönetet mondunk az Egyesült Államoknak az ez ellen folytatott harcért” – mondta Rivlin. “Lehetetlen helyzet, hogy a Hamászt nem nyilvánítják egyértelműen háborús bűnösnek az egész világon. Fontos, hogy ez megtörténjen”- tette hozzá az izraeli államfő.

“Amikor az izraeli hadsereg katonáit, mindannyiunk gyermekeit a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC) elé idézik, a világnak meg kell értenie, hogy az igazi háborús bűnösök Gázában, a polgári lakosság mögött rejtőzködnek” – hangsúlyozta Rivlin. Megbeszélésükön az izraeli államelnök kiemelte, hogy Izrael legfontosabb szövetségese az Egyesült Államok, és hogy a két ország kapcsolatai a pártok felett állnak.

“Tudjuk, hogy amikor az antiszemitizmus ismét megjelenik, ez csak az első fecske, melyet további esetek követnek, melyek más közösségek ellen is irányulnak” – mondta Blinken, és Joe Biden amerikai elnök nevében washingtoni látogatásra invitálta Rivlint. Az izraeli államfő elfogadta a meghívást, de a Kan közszolgálati rádió jelentése szerint csak hivatali idejének lejárta után szándékozik Amerikába látogatni.

Korábban az amerikai külügyminisztert Benjámin Netanjahu fogadta jeruzsálemi hivatalában. Az izraeli miniszterelnök a tárgyalásuk után tartott közös sajtótájékoztatójukon megköszönte Joe Biden amerikai elnöknek és Antony Blinkennek, hogy szilárdan támogatják Izrael jogát az önvédelemhez.

“Biden elnök négy okból kért meg, hogy eljöjjek” – mondta a sajtókonferencián Blinken. “Hogy jelezzem az Egyesült Államok elkötelezettségét Izrael biztonsága iránt, hogy az erőszakhullám után a nagyobb stabilitáson dolgozzam, hogy beindítsam a Gázai övezet sürgős humanitárius újjáépítését, és hogy újraépítsem kapcsolatainkat a palesztin vezetéssel és a palesztin hatósággal” – közölte az amerikai diplomácia irányítója. 

Blinken jelentős amerikai hozzájárulást jelentett be a gázai újjáépítéshez, de hangsúlyozta, hogy a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász nem fog részesülni a támogatásból. “Dolgoznunk kell a lehetőségek bővítésén Gázában és Ciszjordániában is. Az ilyen beruházások elősegítik a stabilabb környezet kialakítását, amely mind a palesztinoknak, mind az izraelieknek előnyére szolgál”- emelte ki Blinken.

Netanjahu megemlítette a Vaskupola légvédelmi rendszer megteremtéséhez nyújtott amerikai segítséget, s közölte, hogy a Blinkennel folytatott megbeszélésükön megtárgyalták a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász fegyverkezése megakadályozásának módjait. Az izraeli kormányfő hangsúlyosan megköszönte Blinkennek az antiszemitizmus elleni világos és egyértelmű állásfoglalását is.

Antony Blinken kedd reggel érkezett Gilad Erdannal, Izrael washingtoni nagykövetével a tel-avivi Ben Gurion repülőtérre. Ez hivatalba lépése óta az első izraeli látogatására. Blinken az izraeli államfővel folytatott megbeszélése után továbbutazott Kairóba, ahol Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel, majd Ammánban Abdalláh jordán királlyal folytat tárgyalásokat. Az amerikai külügyminiszter csütörtökig tartó közel-keleti tárgyalásainak célja a térség stabilizálása.

MTI/zsido.com