Witold Pilecki lovassági kapitány, „Auschwitz önkéntese” konspirációs tevékenységet szervezett a haláltáborban és jelentéseket küldött az ott történtekről. Harcolt mindkét totalitarizmus ellen, a világháború után részt vett a független Lengyelország létrehozására irányuló törekvésekben – írja a Neokohn.

Witold Pilecki 1901. május 13-án született Olonyecben, 1918-tól a lengyel hadseregben szolgált, majd 1919-1921 között részt vett a lengyel–bolsevik háborúban.

A II. világháborúban is harcolt, még a háború elején, 1939 novemberében megszervezte a megszállt Lengyelország első földalatti szervezetét, a Titkos Lengyel Hadsereget (Tajna Armia Polska, TAP).

1940 szeptemberében szándékosan hagyta, hogy a németek elfogják, hogy így bejuthasson Auschwitzba. A táborban ellenállási mozgalmat szervezett és folyamatosan tájékoztatta a lengyel földalatti hatóságokat a koncentrációs táborban történtekről.

A nyugati szövetséges államok az általa készült jelentések alapján értesültek először a zsidóság németek által szervezett kiirtásáról.

1943 áprilisában megszökött az auschwitzi táborból. 1944-ben részt vesz a varsói felkelésben. A felkelés elbukott, Pileckit a németek elfogták és a murnaui hadifogolytáborba szállították. A hadifogolytábor felszabadítása után Olaszországba ment, ahol csatlakozott a Władysław Anders tábornok által irányított 2. Lengyel Hadtesthez.

1945 októberében Pilecki új személyazonosságot vett fel, Lengyelországba utazott, hogy kiépítse hírszerző hálózatát.

1946-ban a lengyel emigráns kormány már nem látott reményt a kommunista rendszer megdöntésére, ezért a Lengyelország szabadságáért küzdőket arra utasította, hogy térjenek vissza a civil életbe vagy szökjenek nyugatra.

Pileckit is tájékoztatták, hogy valószínűleg dekonspirálták és felszólították, hogy hagyja el az országot.

Pilecki ezt visszautasította, Lengyelországban maradt és folytatta tevékenységét, a szovjetek által elkövetett bűnökről gyűjtött információkat.

1947 május 8-án a kommunista állambiztonsági szolgálat letartóztatta, börtönbe zárták, ahol társait a durva kínzások ellenére sem fedte fel. Tiltott határátlépés, közokirat-hamisítás, hadkötelezettség megsértése, lőfegyverrel való visszaélés, kémkedés és merénylet előkészületének bűntettei vádjával halálra ítélték, 1948. május 25-én kivégezték.

2019-ben az Európai Parlament a Totalitarizmusok ellen Harcoló Hősök Nemzetközi Emléknapjának nyilvánította ezt a napot. 1990-ben a Pilecki elleni per felülvizsgálata során az ítéletet megsemmisítették. 2006-ban Lech Kaczyński köztársasági elnök posztumusz a Fehér Sas Érdemrenddel tüntette ki Witold Pileckit.

Budapesten 2018-ban a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban emlékfát ültettek Witold Pilecki tiszteletére.