Heti izraeli hírösszefoglaló.

Háromdimenziós nyomtatással állít elő vegán „húskészítményeket” egy izraeli srart-up cég. A termékek ízre, állagra és kinézetre is a valódi húst idézik. Eschár Ben-Sitrit, a Tel-Avivban működő Jet-eat Printed Food cég vezetője elmondta, hogy a valódi hús előállításának gazdaságtalansága és fenntarthatóságának korlátai késztették az ötlet megvalósítására. „Egy kg hús előállításához 20 00 liter vízre és legalább 20 kg takarmányra van szükség. Ez egyszerűen nem hatékony így. A cég találmánya 24 óra leforgása alatt annyi húspótló élelmiszert képes előállítani, amely egy 2.5 éves szarvasmarhából előállítható hússal egyenértékű. Az általunk készített húsmentes steak ára már most sem haladja meg a valódi marhahúsból készült steakét, és a jövőben jelentősen csökkenteni tudjuk majd az árainkat” – mondta Ben-Sitrit. Az új eljárás hamar népszerűvé válhat Izraelben, ahol az utóbbi években egyre többen térnek át a vegán étrendre, tehát nem fogyasztanak húst, tejterméket, tojást és mézet, illetve nem viselnek állati eredetű alapanyagból készített ruházatot. A zsidó állam lakosságának csaknem 5%-a vallja magát vegánnak, ez ma a világon a legmagasabb arány. A veganizmus különösen elterjedt a szekuláris fiatalok körében, s így Tel-Aviv ma már igazi vegán központnak mondható: szinte minden sarkon áll egy vegán étterem, és a legtöbb vendéglátóipari egység ajánl ilyen fogásokat.

Eschár Ben-Sitrit

Női miniszter vezeti a népszerűségi listát

Egy friss közvélemény-kutatás szerint jelenleg Ájelet Sáked igazságügyi miniszter a legkedveltebb Izraelben, a lakosság összesen 57%-a elégedett működésével, ami 10 %-os növekedést jelez. Sáked előtt az egészségügyi miniszer-helyettes Jáákov Litzman rabbi vezette a listát. A szintén a nemzeti-vallásos Bájit Hájehudi (Zsidó Otthon) párt színeiben politizáló oktatásügyi miniszter, Náftáli Benet is megerősödött, és 51%-os támogatottságot tudhat a magáénak. Ugyanekkora népszerűségnek örvend a miniszterelnök, aki – úgy tűnik -, túllendült a korrupciós vádak okozta visszaesésen, és 32%-ról 51%-ra emelkedett az elégedettségi mutatója. A listát a keleti-haredi Sász párt vezetője, Árje Deri belügyminiszter zárja, mindössze 17%-os népszerűségi mutatóval. Sákedet – kimagasló eredménye miatt – állítólag nagy erőkkel próbálják rávenni, hogy csatlakozzon a Likud párthoz, ahol – Netánjáhu esetleges lemondása, vagy bukása esetén – át is vehetné a mozgalom vezetését. Bizonyos felmérések szerint egy Ájelet Sáked vezette Likud fölényes győzelmet aratna a választásokon. Az igazságügyi miniszter visszautasította a találgatásokat és közölte, hogy nem hagyja el saját pártját, és azon belül igyekszik érvényesülni.

Ájelet Sáked

Elhalaszthatják a Jeruzsálem-Tel-Aviv gyorsvasút megnyitását

Az eredetileg idén áprilisban elindítani kívánt vasútvonal hivatalosan szeptember végén nyílik meg, de szakértők szerint biztonsági hiányosságok miatt további halasztás várható. A problémát az jelenti, hogy nem áll rendelkezésre megfelelő számú mentőberendezés egy esetleges, alagútban történő baleset kezelésére és az utasok evakuálására. A mindössze 28 perc alatt a fővárosból Tel-Avivba érő szerelvények öt alagúton haladnak át, ezek a Jeruzsálemtől nyugatra fekvő hegyeken vezetnek keresztül. Az alagutak teljes hossza 29 km, a leghosszabb közülük 11.6 km hosszú.

Az új vonal bírálói azt is nehezményezik, hogy az alagutakban nem építettek betonalapot a sínek alá, s így nehézkes lehet egy bent ragadt szerelvény megközelítése. A biztonságos mentési feladatokhoz különleges mentőeszközökre lenne szükség. Ezek beszerzése és üzembe állítása egészen az év végéig kitolhatja a vonal elindítását.

A biztonsági előírások betartatása azért is fontos, mert az emeletes kocsikból álló szerelvények kimagaslóan sok, összesen 1200 utas szállítására alkalmasak. Európában általában mindössze 600 fő utazhat egy szerelvényen.

Jiszráel Katz közlekedési miniszter szerint a vasútvonal biztonsági szintje kielégítő és szeretné még szeptemberben útjára indítani az első vonatot. Annyit elismert, hogy a vonal az első hónapokban még nem a teljes távon, csak Jeruzsálem és a Ben-Gurion repülőtér között közlekedik majd, a fennmaradó szakaszt pedig 2018 végén kapcsolják be a forgalomba.

Jiszráel Katz miniszter

Mégis tüntettek

Beigazolódtak a félelmek és a múlt héten lelőtt, rendőrre támadó merénylő temetése a zsidók elleni terrort támogató tömegtüntetéssé fajult az észak-izraeli, arabok lakta Um el Fáhemben. A holttestet azzal a feltétellel adták át a családnak, hogy betartják a terroristák temetésére vonatkozó rendőrségi szabályokat, melyek tiltják a terrorizmus dicsőítését és a 150 főnél nagyobb létszámot. A család ebbe belegyezett, és letette az 50 000 sékeles (3.85 millió Ft) biztosítékot is. Ennek ellenére több ezer ember jelent meg a temetésen, sokan közülük terrorszervezetek zászlóit lobogtatták, és Izrael- illetve zsidóellenes jelszavakat skandáltak. A rendőrség nem avatkozott közbe, és ezért Gilád Erdán belbiztonsági miniszter súlyos kritikával illette a rendfenntartó szervet. Simon Ben-Sábo, a körzeti rendőrparancsnok ígéretet tett az ügy kivizsgálására. „Saját magam vezettem a tárgyalásokat a tettes családjával és ügyvédeivel. Úgy értékeltem, hogy megértették az elvárásokat és készek be is tartani azokat. Szerintem nem rajtuk múlott. A mecsetekben feltüzelt tömeg alakította a körülményeket. Ha beavatkozunk és leállítatjuk a temetési menetet, az még súlyosabb rendzavarással járt volna” – mentegetőzött a rendőrparancsnok.

Tüntetés

zsido.com

Megszakítás