A gazdasági természetűnek álcázott antiszemita BDS kampány mérsékelt, de nem alábecsülendő sikereket ért el az USA-ban. A közel kétharmados többség így sem hagyta magát megvezetni: antiszemitizmusnak tartja az Izrael-ellenes bojkottot.

„A BDS jelenti a modern antiszemitizmust” – jelentette ki Danny Danon izraeli ENSZ-nagykövet múlt héten. Ahogy arról beszámoltunk, kétezernél is több diák, aktivista, nagykövet és zsidó vezető vett részt az Izrael-ellenes mozgalommal szembeni eddigi legnagyobb összejövetelen, az ENSZ New York-i székházában. De vajon osztják-e az emberek Danon vélekedését? 

Az Ipsos által készített, reprezentatív felmérésből – amely során 1100 amerikait kérdeztek meg – az derül ki, hogy az USA állampolgárainak mintegy harmada bizony úgy vélekedik, hogy indokoltak a BDS céljai. Annak fényében, hogy az USA mindig Izrael szoros szövetségesének számított, ez figyelmeztetően magas aránynak számít. Maga Danon is úgy interpretálta az eredményeket, hogy „a fiatalok már kevésbé elkötelezettek az izraeli kapcsolat iránt”.

A jó hír viszont az, hogy ennél jóval többen értelmezik a BDS tevékenységét a nagykövet értelmezésével egybehangzóan. Nem kevesebb, mint 62% szerint a bojkott a modernkori antiszemitizmus egy formája. Nem újdonság ugyanis, hogy a zsidóellenes attitűdöket, Izraelt támadó – burkolt vagy nyílt – kezdeményezésekkel igyekeznek erősíteni. A majdnem kétharmados többségi vélemény azonban egyrészt azt jelzi, hogy Izrael gazdasági ellehetetlenítése zsákutcás politika, valamint azt is, hogy ez a lejárató lemez már lejáró félben van Amerikában.

Az Egyesült Királyságban, ahol szintén elvégezték a kutatást, kevéssel rosszabb a helyzet. A britekre, úgy tűnik, jobban hatott az Izrael-ellenes propaganda, de a többség ott is átlát a szitán.

Munkatársunktól (a Haaretz alapján)

Megszakítás