Az argentin parlament ünnepi ülés keretében emlékezett meg arról az 5000 hősről, akik önkéntesként indultak harcba a náci Németország ellen. Mára 17 túlélő maradt összesen.

„Ezek az emberek nagyon fontos feladatot töltöttek be. Egy közös argentin-brit egységet alapítottak a számukra. A szabadságért és a demokráciáért harcoltak a náci totalitarizmus és a koncentrációs táborok ellenében” – hangzott el az ülésen.

Ez volt az első hivatalos elismerés az elmúlt 73 évben azon önkéntesek számára, akik a második világháború alatt Európába indultak, hogy a fronton küzdjenek a szövetségesek oldalán. Argentína korábban inkább arról volt ismert, hogy menedéket nyújtott az Európából menekülő náci háborús bűnösöknek, köztük Adolf Eichmann-nak.  A mostani kezdeményezés a kormánykoalíció egyik pártjától, a Civil Koalíciótól ered.

„Önként indultak harcba és sokan életüket adták azért, hogy a nemzetek szabadságát védelmezzék. Az argentin állam sokat késlekedett az elismerésükkel. Ezért a bocsánatukat kérem. Az én apám is a második világháború következtében érkezett Argentínába” – mondta Cornelia Schmidt-Liermann, a parlament külkapcsolati osztályának elnöke.

A ceremónián részt vett Izrael, Kanada, az Egyesült Államok, az Európai Unió, Oroszország, Belgium, Szerbia és Ausztrália diplomáciai képviselője is.

zsido.com

Forrás: Arutz7

Megszakítás