Újabb bizonyíték arra, hogy a háború után a náci vezetők nagy számban menekültek a dél-amerikai országba.

Buenos Aires közelében, egy gyűjtő lakásának rejtett szobájában bukkantak 75 náci relikviára, köztük Hitler mellszobrára, egy horogkereszttel díszített dobozban nagyítókra, egy horogkereszten álló birodalmi sasra, gyermekeknek szóló propagandaanyagra, náci szimbólumokkal díszített szájharmonikára és homokórára, illetve fejméret megállapítására szolgáló orvosi eszközökre. A Beccarban talált tárgyak feltehetően magas rangú náci tisztek tulajdonában voltak a II. világháború alatt.

“Az elsődleges vizsgálatok szerint eredeti tárgyakról van szó. Egyes megtalált fényképek arról tanúskodnak, hogy a tárgyakat a Führer maga is használta. Ez jelentősen megnövelte az értéküket.” – mondta Patricia Bullrich, Argentína biztonsági minisztere. Az egyik képen Hitler éppen azt a nagyítót tartja a kezében, melyet a most felfedezett gyűjteményben találtak. “Az általunk felkért történészek is megerősítették, hogy az eredeti nagyítóról van szó. Most nemzetközi hírű szakértőkhöz fordulunk.” – mondta Nestor Roncaglia, az argentin rendőrségtől.

A relikviákra egy házkutatás során találtak. Eredetileg egy Buenos Aires-i orgazda után kezdtek nyomozásba, így jutottak el az elővárosi lakásba. Egy könyvespolc mögött bukkantak arra a titkos folyosóra, mely a kincseket rejtő szobába vezetett.

“Példa nélküli ez a felfedezés. A legtöbb tárgy általában lopott vagy hamisítvány. Ezek azonban mind eredetiek, így sok kérdésre kell még választ találnunk. Még azt sem tudjuk, hogyan jutottak ezek a tárgyak Argentínába.” – közölte a rendőrség munkatársa.

Az argentin zsidó közösség tisztviselői szerint feltehetően a háború után az országba menekülő, magas rangú nácik tisztek hozták magukkal a tárgyakat. Argentína az Európát elhagyó háborús bűnösök egyik legkedveltebb célpontja volt. Josef Mengele és Adolf Eichmann is élt Buenos Airesben. Amíg Eichmannt elfogta és Izraelbe szállította a Moszad, addig Mengele Paraguayba, majd Brazíliába menekült, és nyomát vesztették.

Bár még nem derült ki, hogy kihez tartoztak a tárgyak, árulkodó nyom lehet a gyűjteményben talált néhány orvosi eszköz. “A fej körméretét meghatározó eszköz használatos volt az “árja faj” meghatározásában.” – mondta Bullrich.

“A 75 darabos kollekció megtalálása történelmi jelentőségű, és megcáfolhatatlan bizonyítékot jelent a Németországból elmenekült náci vezetők argentínai jelenlétéről.” – mondta Ariel Cohen Sabban, az argentin zsidók ernyőszervezetének vezetője.

 

Forrás: Ynet