Az argentínai zsidó közösség politikai ernyőszervezete több tízezer olyan dokumentumot tárt fel, amelyek a náci ideológia argentínai térnyeréséről tanúskodnak a második világháború idején, illetve az Európából menekülő náci háborús bűnösöknek nyújtott baráti segítségről a háború utáni időszakból.

Az Argentínai Zsidó Szervezetek Delegációja (DAIA) által készített jelentés fotókat is tartalmaz. Az egyiken például azt a Hitlert éltető tömeggyűlést látni, melyen 15 000 ember vett részt 1938 áprilisában. Ez volt a náci vezér mellett tartott legnagyobb szabású rendezvény Németországon kívül. A dokumentumok bemutatják, hogy az elvileg semleges politikát folytató dél-amerikai ország milyen hathatós segítséget nyújtott a náci háborús bűnösöknek, akik közül rengetegen találtak új hazára Argentínában. Adolf Eichmann is Buenos Airesben élt sokáig, ahogy a hírhedt SS-parancsnok, Erich Priebke is.

A dokumentumok egy része az argentin diplomácia háborús tevékenységét térképezi fel, különös tekintettel a berlini argentin nagykövetség munkájára, és látható zsidókról készített feketelista is. A korabeli argentin külpolitikai álláspont szerint meg kellett akadályozni a „nemkívánatos idegenek” beáramlását az országba, mely kifejezés a holokauszt elől menekülni próbáló európai zsidókat takarta.

A most nyilvánosságra hozott anyag alapja az a 139 544 dokumentum, melyet az argentin Külügyminisztérium 1992-ben tett szabadon kutathatóvá. A digitalizált leveleket, táviratokat, újságcikkeket, jegyzeteket és beszámolókat tartalmazó anyag mennyisége 5 terrabyte-ot tesz ki.

Az anyag jelenleg a DAIAI szociológiai kutatócsoportjának kezelésében van. „A kutatás megszüntet néhány korábbi mítoszt Argentína náci múltjával kapcsolatban, és azokat valós tényekre cseréli fel. Jelentésben foglaljuk majd össze munkánk eredményét” – mondta Marisa Braylan, a kutatócsoport vezetője.

zsido.com

Forrás: Arutz7

 

Megszakítás