Először járt izraeli miniszterelnök Argentínában.

5 terabájtnyi dokumentum másolatát adta át Mauricio Macri argentin elnök Benjamin Netanjahunak múlt heti találkozójukon Buenos Airesben. Az izraeli miniszterelnöknek átnyújtott anyagok többsége a második világháborúhoz kapcsolódik és számos információt rejt a náci bűnösök egykori tetteiről – derült ki a Jewish Telegraphic Agency írásából. A dokumentumok között főleg levelek, telegramok, újságcikkek és feljegyzések találhatók.

„Történelmi, digitalizált és holokauszthoz kapcsolódó dokumentumokat adtam át Izrael államának használatára, annak érdekében, hogy megvizsgálják azokat és megosszák a bennük levő információkat. Számunkra ez nagyon fontos” – mondta Macri a hivatalos találkozón, melyhez hasonló nem volt még a két állam történetében.

Claudio Avruj, Argentína emberi jogi felelőse hangsúlyozta, a lépés reményeik szerint „segít majd fényt deríteni az igazságra” és a dél-amerikai állam szerepe is egyértelművé válik, melyet a holokauszt során, majd a náci bűnösök befogadásakor játszott.

Benjamin Netanjahu megköszönte a dokumentumokat és afelől is biztosította az ország vezetését, hogy nem kell újabb 70 évet várni a következő találkozóig.

zsido.com

Kép forrása: JTA

Megszakítás