Argentína megállapodott Iránnal: független bizottságot állítanak fel az argentin zsidó közösség Buenos Aires-i székháza ellen 1994-ben elkövetett merénylet körülményeinek tisztázására.

forrás: Index
„Izrael csodálkozik, és mély csalódottságot keltett benne Argentína és Irán megállapodása” – fogalmazott az izraeli külügyminisztérium, közleményében emlékeztetve arra, hogy az argentin hatóságok a múltban Iránt nevezték meg a merénylet felbujtójaként.

Argentína izraeli nagykövetét bekérették a külügyminisztériumba, hogy adjon magyarázatot kormánya döntésére. Izrael Buenos Aires-i nagykövete találkozót kér Héctor Timerman argentin külügyminisztertől, hogy fényt deríthessen a kezdeményezés okaira. A nemzetközileg elismert, külföldi jogászokból álló bizottság létrehozásáról szóló szándéknyilatkozatot vasárnap Addisz-Abebában írta alá az argentin és az iráni külügyminiszter.

„Ez az új megállapodás súlyos kérdéseket vet fel. Olyan bizottságot hoz létre, amelynek ajánlásai nem kötelező jellegűek, ráadásul megteremti a lehetőséget a minden bizonyíték szerint bűnös országnak, jelen esetben Iránnak, hogy a végtelenségig halogassa az ajánlások megvalósítását. Az igazságszolgáltatásnak nem ez a módja” – hangoztatta az izraeli külügyminisztérium.

Irán máig vitatja felelősségét
Az argentínai zsidó közösség segélyegyletének (AMIA) Buenos Aires-i székháza ellen elkövetett 1994-es robbantásos merényletben 85 ember vesztette életét, 300-an megsebesültek. Az argentin hatóságok 2006-ban nemzetközi elfogató parancsot adtak ki több iráni miniszter és más fontos vezető ellen, azzal a gyanúval, hogy közük volt a merénylet megszervezéséhez. Teherán váltig tagadja, hogy köze lenne a merénylethez.

Argentína és Irán tavaly októberben kezdett tárgyalást, hogy megoldást találjanak a függőben lévő jogi eljárásokra. Az elvi megállapodás alapján most lehetőség nyílik arra is, hogy az argentin hatóságok Teheránban kihallgassák a merénylet miatt az Interpol által körözött személyeket.

Megszakítás