Nem zsidóellenes, csak anticionista, nem terrorizmusbarát, csak elnyomásellenes – a brit Munkáspárt barátai hetek óta igyekeznek kimagyarázni a radikális baloldali Jeremy Corbyn válogatott nyilatkozatait. Egyelőre nem átütő sikerrel.

Azt tudni lehetett, hogy az idei választásokat elbukó, nagy múltú Munkáspárt végképp leszámol Tony Blair „harmadik útjával”, és Ed Miliband lemondása után markánsabban fordul balra. Az azonban néhány hónapja még elképzelhetetlennek tűnt, hogy a párt szélsőbaloldali szárnyának vezetőjét válasszák meg közel 60 százalékkal a Labour élére. Ezt már csak azért is nehéz volt elképzelni, mert Corbyn számos olyan, a zsidósággal és a terrorizmussal kapcsolatos botrányos kijelentést tett, amiből mindeddig csak nagyon gyengén magyarázta ki magát.

A 66 éves Jeremy Corbynt támogatói nagy tudású, puritán, a szegényekért és az egyenlőségért küzdő marxista és pacifista politikusnak látják. A hetvenes évek szocialista Labour-jét hozná vissza, politikai célkitűzéseinek sarkalatos pontjai között telálható a brit önálló nukleáris csapásmérő erőt hordozó Trident tengeralattjáró-flotta felszámolása, valamint a korábbi konzervatív kormányok idején privatizált nagy infrastrukturális hálózatok, köztük a brit vasút visszaállamosítása, a bányák megnyitása. Ingyenessé tenné a felsőoktatást, a „megszorítások” helyett inkább pénzt nyomtatna. Tett olyan kijelentést is, amely szerint Nagy-Britanniának ki kellene lépnie a NATO-ból.

Jeremy Corbyn ellenzi a migráció bármilyen korlátozását: „nyissák meg szíveiket, legyenek nyitottak, segítsenek a kétségbeesett embereknek, akiknek biztos helyre van szükségük az életükhöz” – szólította fel a brit politikusokat. Nagy támogatója volt Hugo Chaveznek, Venezuela erős kezű szocialista elnökének. Köztudott róla az is, hogy ellenzi a monarchia intézményének fenntartását, bár egy minapi nyilatkozatában kijelentette, hogy ha vezetésével a Munkáspárt választást nyer, és ő lesz Nagy-Britannia miniszterelnöke, nem indítana „harcot” a királyság felszámolásáért. Az utóbbi időben kifejezetten oroszbarát, putyinista nyilatkozatokat is tett.

A legkomolyabb botrányai azonban kivétel nélkül az antiszemitizmussal, a holokauszttagadókkal, illetve az iszlám terrorral függenek össze. Mint arról már beszámoltunk, Corbyn húsz évvel ezelőtt fellépett két, antiszemita merényleteket elkövető palesztin terrorista védelmében (évtizedek óta szívügye a palesztinokkal és más „elnyomottakkal” való szolidaritás). 2011-ben, az iráni tévében Oszama bin Laden megölését nevezte „tragédiának”, szavait később úgy magyarázta, hogy Obama elnökhöz hasonlóan jobban szerette volna, ha bíróság ítélkezik felette. A markánsan baloldali politikus folyamatosan relativizálja az iszlamista terrort, és természetesen ellenzi az Iszlám Állam elleni katonai fellépést Szíriában.

Hosszú éveken át együttműködött Paul Eisen holokauszttagadóval és szervezetével, a Deir Yassin Remembered-del, akit állítólag anyagilag is támogatott, bár utólag azzal védekezett, hogy akkoriban, 15 évvel ezelőtt nem tudott Eisen nézeteiről. A holokauszt-tagadástól mindenesetre határozottan elhatárolódott a radikális baloldali politikus.

Ennek dacára nyíltan kiállt Stephen Sizer antiszemita anglikán pap mellett is, aki szerint 9/11 zsidó konspiráció volt, mondván, azért „viktimizálják” Sizert, mert „fel mert szólalni a cionizmus ellen.” Ugyanez történt 2012-ben, amikor Corbyn tollat ragadott az antiszemita összeesküvéseket és vérvádat terjesztő Ra’ed Salah iszlám aktivista védelmében („Salah hangját meg kell hallanai”). Egy, az iraki háború idején tartott kairói konferencián támogatta iraki felkelők azon „jogát”, hogy brit csapatokat is megtámadjanak, egy flamand lapnak nyilatkozva pedig „üdvözölte” a nyugati katonák halálát.

2009-ben a „barátainak” nevezte a Hamász és a Hezbollah terrorista szervezetek aktivistáit, és történelmi hibának tartotta, hogy a kormány terroristákat látott bennük. Idén júliusban viszont a The Telegraph kiderítette, hogy Corbynt több ezer fonttal támogatták Hamász-közeli szervezetek. Emlékezetes, hogy a Gázai-övezetet irányító, Izrael ellen hosszú évek óta hadjáratot folytató iszlamista terrorszervezet chartájában a mai napig fő cél a zsidó állam megsemmisítése, és visszautasít bármiféle békés, megállapodásos megoldást az izraeli-palesztin konfliktusra.

A legfrissebb információk szerint Corbyn az antiszemita vádak semlegesítésére komolyan mérlegeli egy „zsidóügyi miniszter”, azaz közösségi kapcsolattartó posztjának létrehozását, akárcsak egy külön muszlimügyi „miniszter” kinevezését, az iszlámközösségekkel való kapcsolattartás céljából.

A PR-hadjárat már meg is kezdődött: Corbyn a napokban sáná továt kívánt minden zsidónak a Twitteren. Kérdés, hogy a Labour mögött mennyien maradnak.

Zsido.com, MTI

Kép: MTI/EPA