Az amerikai elnök után a német kancellár is megemlékezett az utóbbi napokban arról, hogy az amerikai csapatok 70 éve szabadították fel a dachaui koncentrációs tábort. 40 ezer ember halt meg a nácik által elsőként létrehozott haláltáborában.

A német kancellár részt vett a dachaui koncentrációs tábor felszabadításának 70-ik évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen, túlélők és amerikai veteránok jelenlétében. Angela Merkel személyesen köszönte meg a megjelent túlélőknek, hogy másokkal is megosztották azt, amit áldozatként átéltek. Azt mondta, ha valaki meghallgatja ezeket a történeteket, akkor személyesebbé válnak a rideg statisztikák – írja tudósításában a haaretz.com.

A felszabadító csapatok egyik tagja, Alan Lukens úgy emlékezett vissza: borzasztó megrázkódtatás volt látni, milyen állapotban voltak a foglyok, hogy szenvedtek a betegségektől, az éhezéstől és a kegyetlen bánásmódtól. Felidézte azt is, hogy egy kézzel varrott, addig rejtegetett amerikai lobogóval várták a felszabadítókat.

A zsidóság képviselői a Németországban újraéledő rasszizmus és antiszemitizmus veszélyeire figyelmeztettek. Josef Schuster a Németországi Zsidók Központi Tanácsa elnöke úgy fogalmazott: „Amikor látom, hogy egyes polgárok milyen érzelmeket táplálnak a menekültekkel szemben, vagy miként beszélnek a zsidókról, felteszem magamnak a kérdést: mennyire vert gyökeret az emberek fejében az emberi méltóság fontossága?”

Dachauba 200 ezer embert hurcoltak Európa minden részéből, közülük 40 ezren haltak meg. Ahogy arról korábban beszámoltunk az amerikai elnök is megemlékezett a tábor felszabadításáról. Barack Obama idézett Timothy Brennan százados leveléből, amit a családjának írt a bevonulás után: „El sem tudjátok képzelni, hogy ilyen dolgok léteznek a civilizált világban”. Az elnök megígérte, hogy ilyen még egyszer nem történhet meg, a történelem nem ismételheti önmagát.

zsido.com

 

Forrás: Haaretz

Megszakítás