A Palesztin Hatóság pénzjutalomban részesíti a gyilkos családját.

Csütörtök reggel egy 17 éves arab férfi behatolt a Hevron mellett fekvő Kiriját Árbá város egyik házába, magára zárta a gyerekszoba ajtaját, majd halálra késelte az ágyában alvó 13 éves Hálél–Jáfe Árielt. A helyszínre érkező biztonsági egység egyik tagját szintén megsebezte a támadó. Suki Gilboát súlyos állapotban szállították kórházba, egyik szemét már nem tudták megmenteni az orvosok. A terroristát lelőtték.

A nyugati világ és az izraeli baloldal által békepartnernek tekintett “mérsékelt” Fatah párt (PFSZ) mártírként emlékezett meg a kislány gyilkosáról, és pénzjutalomban részesíti a családját. A terrorista anyja büszkeségének adott hangot: “A fiam egy hős. Mártírként halt meg Jeruzsálemet védelmezve. Allah segítségével Palesztina minden fiatalja az ő útját követi majd.” Ábbász elnök – aki a múlt héten kútmérgezéssel vádolta Izraelt az Európa Parlamentben – nem volt hajlandó elítélni a merényleteket.

Hálél–Jáfe édesanyja a temetésen megszólította a gyilkos családját: “Én szeretni tanítom a gyermekeimet, ti pedig gyűlölni.”

Hálel Jáfe Áriel az édesanyjával
Hálel Jáfe Áriel az édesanyjával
Terrorhullám a ramadán utolsó napjaiban

Néhány órával később – a meggyilkolt lány temetésével egy időben – a tengerparti Netánjá piacán késelt meg két férfit egy tulkáremi illetőségű arab fiatal. A támadót egy járókelő lőtte le önvédelmi fegyverével. A hevroni Máchpéla barlang bejáratánál egy arab nő támadt késsel egy katonára, de még azelőtt lelőtték, hogy sérülést okozhatott volna.

A pénteki merénylet helyszíne
A pénteki merénylet helyszíne
Pénteken a Hevrontól dére fekvő Otniél mellett adtak le lövéseket a Mark család gépkocsijára. A negyvennyolc éves családfő, Micháel, rögtön életét vesztette, felesége súlyosan megsérült, őt jelenleg is az intenzív osztályon kezelik. Két velük utazó gyermekük közepesen súlyos sérüléseket szerzett. Micháel Mark rabbi az otniéli jesiva vezetője és tíz gyermek édesapja volt. Az elkövetőket még keresik.

Péntek éjjel a Gázai-övezetből lőttek ki rakétát Izrael felé. A lövedék egy óvoda épületébe csapódott a határ közeli Szderotban. A támadással feltehetően azt kívánta demonstrálni a területet uraló Hámász, hogy fel tudja venni a versenyt a Palesztin Autonómiával a terrorizmus terén. Az izraeli légierő nem sokkal később a terrorszervezet állásait támadta az övezetben.

 Több mint 7000 ember vett részt a megyilkolt Micháel Mark temetésén
Több mint 7000 ember vett részt a megyilkolt Micháel Mark temetésén
A Palesztin Autonómia területén örömünnep kísérte a mészárlások hírét.

A pénteken meggyilkolt Micháel Márk, az otnieli jesiva vezetője a szombaton elhunyt Elie Wiesellel
A pénteken meggyilkolt Micháel Márk, az otnieli jesiva vezetője a szombaton elhunyt Elie Wiesellel
Netánjáhu: Harcolunk és építkezünk

Izrael a gyilkosságokat követően katonai zár alá vonta az egész hevroni körzetet, és számos gyanúsítottat letartóztattak. A Kiriját Árbá-i gyilkos családjának házát előkészítették a lerombolásra. A kormány szombat este tanácskozásra ült össze, ahol elhatározták, hogy a merénylet helyszínének közelében engedélyezik 42 lakás felépítését.  A lakónegyed tervei már régóta készen állnak, de politikai okokból eddig nem kezdhették meg az építkezést. Megvonták továbbá a merénylő falujában élő 2800 ember izraeli munkavállalási engedélyét. Döntöttek arról is, hogy a tettes holttestét nem adják ki, hanem egy újonnan létesítendő “terrorista temetőben” földelik el, melynek költségét a Palesztin Autonómia számára havonta átutalt vám- és adóbevételekből fedezik. Ebből a pénzből vonják le a jövőben az Autonómia által a terroristák családjainak átutalt havi illetmények összegét is.

Gilád Erdán belbiztonsági miniszter a közösségi médiát is felelőssé tette a merénylethullámért, mivel azok nem gátolják meg az uszító és terroristákat dicsőítő tartalmak megjelentetését. “A fiatal generáció társadalmi élete teljes egészében ezeken az oldalakon zajlik, minden uszítás és rágalom ezeken a platformokon jelenik meg. A Facebook egy szörnyeteggé változott” – mondta a miniszter.

Netánjáhu látogatást tett a gyászoló Áriel családnál. A miniszterelnök kijelentette: “Sokkoló volt látni egy kislány véres ágyát, könyveit és ruháit. Ebből is láthatjuk, hogy kikkel állunk szemben. Ki akarnak irtani minket, de mi csak egyre mélyebbre eresztjük gyökereinket. Csodálatra méltó családot ismertem meg. Nem tudják megtörni őket, és minket sem tudnak megtörni. Megerősítjük ezt a települést. Harcolunk és építkezünk” – mondta Netánjáhu.

Kvartett: ki a zsidókkal!

Donald Trump republikánus elnökjelölt mindkét gyilkosságot azonnal elítélte. “Felszólítom a Palesztin Hatóságot, hogy vessen véget a barbár cselekedeteknek. Továbbá felszólítom Obama elnököt, hogy ítéljen el minden merényletet, melyet szövetségesünk, Izrael Állam ellen követnek el.”

A közel-keleti rendezést szorgalmazó, az ENSZ, Oroszország, az Európai Unió és az Egyesült Államok alkotta “Kvartett” egy “Gázát és a Nyugati-partot egyaránt magába foglaló, a PFSZ által irányított, zsidó lakosok nélküli, demokratikus palesztin állam” megalapításában látja a probléma megoldását. Netánjáhu visszautasította a tanácskozáson elhangzottakat.

“Aggodalomra ad okot, hogy a Kvartett véleménye szerint a zsidó jelenlét Jehudában és Somronban lehet a béke akadálya. Amikor befagyasztottuk az építkezéseket, folytatódtak a merényletek. Amikor felszámoltuk a gázai zsidó településeket, háborút indítottak ellenünk. Az Izraelben élő és egyenlő jogokat élvező közel 1,8 millió arab állampolgár jól mutatja Izrael pluralista és demokratikus elkötelezettségét.” Netánjáhu ugyanakkor örömét fejezte ki, hogy a Kvartett elítélte a palesztin kormány által irányított uszítást és gyűlöletkampányt.