„…aki nem ismeri jól a házasság és válás törvényeit, az ne foglalkozzon velük!”
Az izraeli főrabbi, a Pesti Jesiva diákjaival

A jelenlegi izraeli főrabbi, Slomó Ámár szeptember 11-én Budapestre érkezett hivatalos látogatásra, az Európai Rabbik Konferenciájára. Az összejövetel egészen vasárnapig tart európai és izraeli rabbik részvételével. Az eredeti tervek szerint a főrabbi besűrítette volna feszített programjába, hogy ellátogasson a Chábád Lubavics – Zsidó Nevelési és Oktatási Egyesület intézményeibe is. Igen ám, csakhogy az utolsó pillanatban, biztonsági okoknál fogva nem hagyhatta el a Radisson Békeszállót, ahol a konferencia zajlott.

A főrabbi végül a Hotelben találkozott Oberlander Báruch és Köves Slomó rabbikkal és a Pesti Jesiva – Zsidó Tudományok Szabadegyetemének hallgatóival. Egy rövid előadást tartott, majd áldását adta a közeledő újévre – Ros Hásánára a hazai zsidó közösségnek.

Ámár főrabbi nagy örömét fejezte ki mondván, hogy annak ellenére, hogy a konferencián főleg külföldi rabbikkal való értekezlet fogja le az idejét ebben a pár napban, boldog hogy mégis ideje maradt találkozni a magyar zsidó közösség egy részével. „Öröm látni – mondta a főrabbi – hogy Magyarországon is, ahol a holocaust előtt virágzó zsidóság volt, ma is pezsgő zsidó élet van.”

„Lubavicsi voltam Cassablancában…”
 

A közös találkozás után, Oberlander és Köves rabbik egy pár percet beszélgettek a főrabbival. Ebből idézünk egy pár sort:

Oberlander Báruch: Tisztelt főrabbi! Szeretnénk átadni önnek, a Tél Tálpiot, rabbinikus kiadványt, amelyben a Pesti Jesiva diákjai írtak különböző aktuális témákból, szó van itt például többek közt a vegetarianizmusról és a dohányzásról is a háláchá szemszögéből. A másik könyv, amit szeretnénk önnek átadni az a Zsidó Tudományok II. kötetét. Ebben a kötetben elsőként fordítottunk le fejezeteket a Talmudból, a zsidó filozófiából, és még a Nagy Sulchán Áruchból is. A Zsidó Tudományok Szabadegyetemén olyan hallgatók vesznek részt akiknek, gyermekkorukból kimaradt a zsidó neveltetés, és ezt szeretnénk pótolni felnőtt fejjel, szeretnének megismerkedni az őseik tudományaival autentikus forrásokból.

Slomo Ámár főrabbi: Köszönöm szépen a könyveket. Őszintén megvallva, amikor felkértek még Izraelben, hogy önökhöz látogassak el, örömmel vállaltam el. Évtizedek óta követem nyomon a világ szinte minden pontján, működő lubavicsi központokat. Én magam is szülőföldemen, Marokkóban a cassablancai lubavicsi jesivában tanultam. Ahogy az ön által átadott könyvekből is kitűnik, a legeslegfontosabb a zsidóság virágoztatásához, az elmélyülés az autentikus zsidó tudományokban. Nincs annál fontosabb, mint a tanulás, és bizony soha nem lehet “későn” elkezdeni. A tanulás nagyon hasznos és ez az élet forrása “Útjai kellemes utak, és minden ösvénye békére vezet”(Példabeszédek 3:18). Az autentikus tanokban való elmélyüléssel olyan elképzelhetetlenül veszélyes csapdáknak is az elejét lehet venni, amelyekre érdemes felhívni a figyelmet. Például sajnos kevesen tudják mennyire komoly dolog a Get a válás intézése. Még híres nagy tudású rabbik közül is kevesen vállalják a Get intézését. Fehéren feketén van benne a Sulchán Áruchban (Even háezer 49:3): “Bárki, aki nem ismeri jól a házasság és válás törvényeit, az ne foglalkozzon velük, mert könnyen véthet bennük, és ahhoz vezet majd, hogy megengedi a tiltottat”. Sajnos olyan helyeken ahol kevesebb az aktív zsidó élet, és ahol még egy csepp víz is tengernek tűnik, könnyű félre vezetni a hozzá nem értő gyanútlan embereket. Kívánok önöknek sok sikert szent munkájukban, és adja isten, hogy legyünk mindannyian egy egészséges boldog újévre beírva. Lesáná tová tikátévu vötichátému. Önöknek és az egész magyar zsidóságnak.

Megjelent: Egység Magazin 14. évfolyam 53. szám – 2014. augusztus 3.