Szeretnénk kilépni a koncerttermekből, és közösségi programok keretében elmenni a hallgatósághoz, és zenélni nekik zsinagógákban, kórházakban, idősotthonokban – mondta Fischer Iván karnagy azon a sajtótájékoztatón, amelyet hétfő délelőtt az Óbudai Zsinagógában tartottak.

Itt jelentették be, hogy a Budapest Fesztiválzenekar és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség együttműködése keretében „Koncert és beszélgetés vidéki zsinagógákban” címmel programsorozat indul júniusban három különböző helyszínen, Mádon, Albertirsán és Keszthelyen. Az előadások keretében Weiner Leó, Betty Olivero és Felix Mendelssohn-Bartoldy darabjai lesznek hallhatók, majd Köves Slomó az EMIH vezető rabbija történelmi visszatekintés keretében beszélgetésre invitálja a hallgatóságot.

Egy felújított, egy elhagyatott, és egy más célra használt zsinagóga. Sorsuk a holokauszt utáni 70 év Magyarországának történetét szimbolizálja. A vészkorszakban kiirtották a vidéki zsidó közösségek majd mindegyikét, és a vidéki városok és falvak zsinagógáiba azóta sem tért vissza az élet. Akkor legalább szólaljon meg bennük a zene, egy félórás koncert, melyet ajándékul kínálnak a helyi lakosoknak. Jöjjenek el a koncertekre zsidók, és nem zsidók, hozzák magukkal emlékeiket, melyeket szívesen megosztanának, elevenítsék fel, hogyan éltek együtt valaha zsidók és keresztények, milyen volt az élet akkor, amikor ezeket a csöndes falakat még élet töltötte meg.

Ezek a koncerteket követő beszélgetések, amint azt Köves Slomó elmondta, nem csak a holokausztról mint tények összességéről szólnak, hanem a veszteségekről is. A meg nem értés, a tudatlanság pedig újabb katasztrófákhoz vezet. A Medián és a TEV egy közelmúltbeli kutatása szerint a holokauszttal kapcsolatos ismeretek mennyisége nőtt ugyan az emberek fejében, de ugyanígy nőtt, erősödött a holokauszt tagadással kapcsolatos attitüd is. Ha ez ellen tenni akarunk, nem elég beszélni róla. Kell a zene is, amely bár zsidó szerzők, de nem vallásos alkotásaiból tevődik majd össze.  A helyszín, a zsinagóga pedig megmutatkozás, a misztikum, a félelemkeltő ismeretlen közelebb hozása, ami elvezet a tudatlanság, az előítéletek és félreértések tisztázásához.

A Gut Sabesz kérdésére válaszolva, miszerint megörökítik-e majd a koncertek és a zene által keltett érzések hatására tett visszaemlékezések anyagát, a szervezők ígérték, lesznek az eseményekkel kapcsolatos kiadványok.

A koncertek időpontja:

2014. június 16. 19:00 óra – Albertirsa

2014. június 17. 19:00 óra – Keszthely

2014. június 18. 19:00 óra – Mád

Megszakítás