A Shefa Yamim Feltárási és Bányászati cég a Lubavicsi Rebbe nevét használja fel marketing tevékenységeihez.

A bányászatot 1998-ban alapították, miután Haifa akkori polgármestere, Arie Gurel látogatást tett a Lubavicsi Központban. Látogatásakor a Rebbe a következőt mondta neki:

„Haifának van tengere. Olyat nem lehet megfélemlíteni, ami mély. Ez Haifa különlegessége, hogy van tengere, van völgye, és a völgyben drágakövek vannak. Az Örökkévaló, áldott legyen Ő, egy csodálatos dolgot tett, elrejtette őket a föld mélyébe, és talán a folyó mélyébe is.”

Ez az idézet jelenik meg a bányászat összes promóciós, különösen a befektetőknek szánt, anyagán. Elmondása szerint, ez az idézet győzte meg Taubot, hogy gyémántot keressen Haifa közelében, a Kishon folyónál.

Az izraeli Haaretz újság egy Chabad forrásra hivatkozva, azt állítja, hogy ez a fajta értelmezés félrevezető, a Rebbe nem a föld mélyébe rejtett gyémántokról, hanem egy teljesen más, sokkal spirituálisabb dologról beszélt.

A gyémánt motívum többször is előfordul a Rebbe régi írásaiban. Van aki ezeket szó szerint  gyémántoknak értelmezi, de fontos megemlíteni, hogy a Rebbe soha nem említette egyértelműen, hogy Haifánál gyémántok vannak a föld és a folyó mélyben.

Megszakítás