Oberlander Báruch már rengeteg felnőtt férfinak segített, hogy pótolják a nyolc napos korukban elmulasztott micvát, vagyis alávessék magukat a körülmetélés parancsának. Negyven, ötven, sőt hatvan éves férfiakat kísért el az úton, melynek végén beléptek Ábrahám szövetségébe, hogy teljes jogú felnőtt tagjai legyenek a zsidó társadalomnak.

Néhány hete azonban „praxisának” legidősebb tagját segíthette hozzá, hogy áteshessen a körülmetélés szertartásán. A 71 éves budapesti férfi évek óta készült a brit milára, ám egy kikötése miatt erre nem kerülhetett sor: úgy döntött kizárólag Izraelben hajlandó alávetni magát a felnőttkorban meglehetősen kellemetlen operációnak. Az utazást azonban egyre halogatta a legprózaiabb okból: nem volt pénze a drága repülőjegyre.

Idén azonban a Sar-el programmal számára is elérhetővé vált az álomút az Ígéret földjére. Így aztán izgatottan jelentkezett a rabbinál: szervezhetik a körülmetélést, ő két hét múlva indul a nagy útra. 71 évesen lépett először Izrael földjére, ahol a program keretében egy katonai bázison segédkezett egy héten át, majd Bnei Brákba utazott, ahhoz a sebész-mohelhez, aki már annyi magyarországi zsidó férfi brit miláját végezte el.

A mohel családjánál töltött sábesz után megtörténhetett a műtét, és így apai nagyapjától örökölt zsidó nevével Chaim Jákov ben Jichák Jehudaként térhetett vissza Magyarországra. Az utazás rengeteg élményt tartogatott számára, Tel-Aviv nyüzsgése, az emberek jókedve felpezsdítette, Bnei-Brak sábáti nyugalma energiával töltötte fel. „Az ember megy 150 métert Jaffoban, és 150 évet utazik az időben.” – mesél élményeiről. Az örömébe egyetlen dolog miatt vegyült üröm: a program keretében nem tudott eljutni Jeruzsálembe a Siratófalhoz. „Remélem, hamarosan újra eljutok Izraelbe, és akkor imádkozhatok a Kotelnél” – mondta Chaim Jákov, aki lelkes hallgatója a Zsidó Tudományok Szabadegyetemének.

Nagyon megható élmény volt, amikor új zsidó nevével hívták fel életében először a Tórához a  Vasvári Pál utcai zsinagógában. Szabadidejében sokat gyakorol, hogy valódi bár micva fiúként ő is felolvashasson majd a Tórából.

Gratulálunk a bátorságához, és kívánjuk, hogy egészen 120 éves koráig haladjon tovább a zsidóság útján, egészségben és boldogságban! Mázál tov!

 

Megszakítás