Azok, akik világszerte lubavicsi küldöttként élnek és dolgoznak, ugyanúgy szeretnék a lehető legjobb oktatást biztosítani gyerekeiknek, mint bármelyik másik szülő. Ám gyakran nincs zsidó iskola elérhető közelségben, és ők az egyetlen zsidó család közel-távol. Az internet korában ez sem lehetetlen.

A 21 évvel ezelőtt elhunyt lubavicsi rebbére, korunk egyik legnagyobb zsidó vezetőjére emlékeztünk a napokban hagyományos ünnepséggel. Ez a nap a számvetés ideje is a mozgalom követői számára: hogyan haladtak az elmúlt évben, miben jutottak előre. A Rebbe munkásságának legnagyobb eredménye a sliach mozgalom, amely „a világ négy sarkába” vitte el a zsidóságot. Felnőttek es gyerekek közösen építik – sokszor személyes áldozatok árán – azt a hálózatot, amely zsidó életet teremt a legeldugottabb régiókban is.

internetiskola

A modern kor vívmányait felhasználva a Chábád mozgalom küldötteinek gyerekei az interneten keresztül tanulhatnak. Ebben a virtuális iskolában is ünnepséget tartanak: tanévzárót – akárcsak a világ minden más iskolájában. A különleges benne az, hogy a tanárnő a jeruzsálemi lakásában ül, a tanulók pedig Japántól Svédországig, Bulgáriától Kazahsztánig, szerte a világban. Ezek a lányok nem egyszerűen Chábád sliáchok gyermekei, hanem egytől egyig sliáchok ők maguk is, teljes jogú résztvevők szüleik küldetésében, a helyi és a turistaként városukba látogató zsidók ellátásában.

Ebben az iskolában is van napirend: közös imával indul a nap, van lecke és dolgozat is. Ezen a napon azonban ünnepség van. A lányok képeket mutatnak a képernyők előtt a közösen megélt élményekről, például a purimi jelmezeikről. „Nagyon sok erőt ad nekem ez az iskola. Közös a nyelvünk, mindannyin a zsidóságot képviseljük a világ különböző tájain, és hasonlóan alkalmazkodunk a körülményekhez. Ez valódi barátság, annak ellenére, hogy a legtöbben soha nem találkoztunk a valóságban.” – mondja az Ukrajnában élő Chávi.

A lányok egy része soha nem is járt másik iskolába. De nem is szeretnének. Az a vágyuk, hogy felnőve ők is sliáchok lehessenek, és gyermekeiket ugyanebbe a virtuális iskolába írathassák be.

Az évzáró megható meglepetést is tartogatott: az ünnepség közepén kopogtattak a tanárnőnél, Rivkinél, és megérkezett a lányok titokban elkészített ajándéka: az évfolyam pólója, amit közösen terveztek, és mindenki elkészített saját magának.

Fotók:  A Levertov család gyerekei az internetes iskolában.

Megszakítás