Nicolas Maduro „az Egyesült Államokat és a cionistákat szolgáló CIA-ügynöknek” nevezte a nyugati világ által támogatott ellenzéki vezetőt, Juan Guaidót.  A kijelentés egy interjúban hangzott el, melyet a libanoni siíta terrorszervezet, a Hezbollah befolyása alatt álló tévécsatorna készített.

Maduro hozzátette, hogy „szeretet érez a palesztinok nemes ügye iránt” és támogatásáról biztosította az „izraeli börtönökben raboskodó palesztin és arab rabokat””.

Az interjúban Maduro tagadta azt a már többször megfogalmazott vádat, mely szerint a Hezbollah aktívan jelen van országában, és azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy rá akarja tenni a kezét a venezuelai olajvagyonra.

Guaido, a venezuelai nemzetgyűlés elnöke január 23-án az ország ideiglenes elnökének deklarálta magát, és új választások kiírását követelte Madurótól.

Donald Trump amerikai elnök elismerte Guaidót, majd ezt tette számos európai ország és Izrael is. Netánjáhu maga jelentette be a hivatalos izraeli álláspontot: „Izrael csatlakozik az Egyesült Államokhoz, Kanadához, a latin-amerikai államok többségéhez és az európai államokhoz, és elismeri Venezuela új vezetését”.

A venezuelai hadsereg továbbra is hű Maduróhoz, így a tömegtüntetések ellenére patthelyzet alakult ki. Az elhibázott gazdaságpolitika hatására az ország gazdasága romokban hever, milliók éheznek és milliók hagyták el az országot.

Oroszország, Törökország és Kína mellett Irán is Maduro elnökségét támogatja. A Venezuela és Irán közötti szoros kapcsolat még az előző elnök, Hugo Chavez idejében kezdődött, akit közeli barátság fűzött a korábbi iráni elnökhöz, Mahmud Ahmadinedzsádhoz. Chavez elnöksége alatt 13 alkalommal járt Teheránban, iráni kollégája pedig hatszor utazott Caracasba. Chavez elnök szintén nem kedvelte Izraelt és a zsidókat, és e nézetének többször hangot is adott.

Az antiszemitizmus, a bűnözés és a gazdasági összeomlás miatt a zsidó lakosság döntő többsége már elhagyta Venezuelát. Chavez támogatta a palesztin terrorszervezeteket is, a 2009-es gázai hadművelet alatt kiutasította országából az izraeli nagykövetet. A zsidó intézményeket gyakran érték támadások. A zsidó közösséget rendszeresen tették felelőssé az izraeli kormány politikájáért, Izraelt pedig rendre a náci Németországhoz hasonlították. Chavez halála után, a Maduro kormány alatt sem történt érezhető javulás, amit a bukott elnök legutóbbi kijelentése is jól mutat.

Mindeközben Juan Guaido a kapcsolatok rendezését tűzte ki célul Izraellel. A Jiszráel Hájom című napilapnak így nyilatkozott az ideiglenes elnök: „Örömmel jelenthetem ki, hogy a kapcsolatfelvétel Izraellel remekül halad. Először helyreállítjuk a diplomáciai kapcsolatot, majd nagykövetet küldünk Izraelbe és remélem, hogy Izraelből is érkezik majd nagykövet Venezuelába”. Guaido azt is megemlítette, hogy mérlegeli a nagykövetség Jeruzsálemben való megnyitását, de hivatalos döntés csak később várható ez ügyben. Ez utóbbi kijelentést örömmel fogadta David Friedmann, az Egyesült Államok jeruzsálemi nagykövete, aki hozzátette, hogy „a zsidó állam a venezuelai nép és a szabadságért és demokráciáért küzdő erők mellett áll”.

Az ideiglenes elnök megköszönte Izrael kiállását mellette, és megértéssel vette tudomásul, hogy az ország zsidó közössége nem adott ki hivatalos közleményt az ügyben. „Biztos vagyok benne, hogy a venezuelai zsidók félelemben élnek. A hadseregben is sokan félnek kimondani a gondolataikat. Maduro rendszere a legalapvetőbb emberi jogokat sem tartja tiszteletben”.

zsido.com

Forrás: Arutz7