Sztereotípiák szerint az ortodox zsidók kerülik a mentális egészségügyi kezelést. Ezzel szemben a tudomány álláspontja mást mond: egy új tanulmány szerint ugyanis amikor alacsonyabb fokú szorongást és depressziót tapasztalnak, nagyobb eséllyel kérnek szakmai segítséget az ortodoxok, mint az átlagpopuláció — olvasható a Forward oldalán.

A Transcultural Psychiatry című folyóirat januári számában a tanulmány szerzői megjegyezték, hogy a mainstream sajtóban az ortodox zsidókról kialakult sztereotípiák „az orvostudománnyal szemben ellenállónak, társadalmilag kirekesztőnek és szűklátókörűnek” jellemzik őket. Meglátásuk szerint viszont az ortodox zsidók hasonlóan kezelik a mentális egészséget érintő problémákat, mint bárki más. Ez az állítás igaz az ultraortodox csoportokra is.

Ortodox zsidó Jeruzsálem utcáin. Fotó: Pixabay

A tanulmányban összesen 191 ortodox zsidót (134 ultraortodox és 56 modern ortodox) és 154 egyéb kísérleti személyt vizsgáltak, akik egy kontrollcsoportot alkottak. A csoportban voltak katolikusok, protestánsok, más felekezetekhez tartozó zsidók, buddhisták, hinduk és vallási hovatartozással nem rendelkezők is. A vizsgálatot a McLean Hospital/Mass-General-Brigham intézmény felülvizsgálati bizottsága is jóváhagyta. A vizsgálatban résztvevők életkora 18 és 75 év között alakult, 61 százalékuk nő volt.

A kontrollcsoporttal összehasonlítva az ortodox páciensek hasonló diagnosztikai profilt mutattak, hasonló számú mentálhigiénés kezelésen vettek részt, és ugyanolyan valószínűséggel használtak pszichiátriai gyógyszereket.

A szerzők   Steven Pirutinsky, a Touro College Graduate School of Social Work docense és David Rosmarin, a Harvard Medical School adjunktusa   hangsúlyozták, hogy eredményeikben „nem volt különbség a modern és az ultraortodox zsidók között”.

A szerzők szerint az ortodox zsidók hajlandósága arra, hogy mentális egészségügyi problémák miatt segítséget kérjenek abból eredhet, hogy közösségükben nagy hangsúlyt fektetnek az „önvizsgálatra és az önismeretre”, valamint „a mentorálásnak történelmi szerepe van a zsidó személyes problémamegoldásban”.