A Miskolci Barhesz Zsidó Kulturális Egyesület vezetői szívügyüknek tekintik, hogy támogassák a zsidó közösség idős, magukra maradt tagjait. A helyi közösség „lelkét”, Fuchs Esztert, az EMIH miskolci rabbija, Fuchs Joshua feleségét kérdeztük.

 

Melyek azok a különösen szembetűnő problémák, amelyekkel a zsidó hagyományok, és így a segítségnyújtás „nagyköveteiként” Miskolcon nap mint nap meg kell küzdeniük?   

A legfontosabb problémáknak a közösségi élet és a gyökerek ápolásának hiányát tartom, illetve azt, hogy a fiatalabb generáció már nem kapcsolódik a zsidó gyökereihez. Az idősebb korosztás esetében pedig azt látom komoly gondnak, hogy vészesen magukra vannak utalva.

Milyen akciókat szerveztek 2019-ben ezek enyhítését célozva? Mit tesznek a helyi zsidó közösség szociális helyzetének javítása érdekében?

Rendszeres közösségi programokat, közös tanulásokat és különböző tevékenységeket szervezünk a központunkban, ami történetesen az otthonunk is egyben, Mindezeken túl családi programokat is kínálunk a közösség tagjainak, illetve ünnepeket, péntek esteket tartunk a számukra.

Legalább ilyen hangsúlyos, hogy a gyerekeknek az ünnepi programok kapcsán külön tevékenységeket, például kézműves foglalkozásokat tartunk. Nagyon fontos, hogy a jövő generációra megfelelő hangsúlyt fektessünk. Az idősebbek pedig a programjaink, tanításaink hatására mostanra érezhetően több felelősséget viselnek a közösség többi tagjai felé, mint korábban. Nem ritka a kórházi látogatás, önkéntes segítségnyújtás a tagok között.

Ünnepekkor pedig az az adott alkalomhoz kapcsolódó ételosztásokat; macesz, vagy éppen fánk osztást szervezünk.

A többségi társadalom tagjai számára is van üzenetük?

A nem zsidók esetében az ismeretterjesztésre helyezzük a hangsúlyt, interaktív történelem órákat tartunk a számukra a zsidóságról, középiskolákban, más vallási felekezetekben. Különböző fesztiválokon a zsidó kultúrát próbáljuk minél érdekesebben bemutatni minden érdeklődőnek, történeteken, zsidó ételeken, zenéken stb. keresztül. Vannak rendszeres nem zsidó látogatóink a tanulásokon, 3-4 ilyen tagunk is van.

Tudják inspirálni a környezetüket? Vannak önkénteseik is?

Hogyne, vannak önkénteseink. Indirekt módon szólítjuk meg őket. Aki rendszeresen tanul, és kapcsolatban van a zsidó gondolkodásmóddal, az ünnepek szellemiségével, az előbb-utóbb nagyobb hangsúlyt fektet a közösségre, az önkéntes segítségnyújtásra. Másszóval a Tóra tanítása által tudunk a legjobban hatni az emberekre.