A Dunában gázolva nagy, gyerektenyér méretű kagylót találtunk. Vajon egyszerűen megehettük volna, ha egyébként nem lenne ennyire szennyezett a víz? 

Ezt mondja a Tóra a kagylókkal kapcsolatban

Ezt ehetitek mindazok közül, ami a vízben van: mindazt, aminek úszószárnya van és pikkelye, a vízben: a tengerekben és folyókban, azokat ehetitek. De mindaz, aminek nincsen úszószárnya és pikkelye, a tengerekben és a folyókban, a vizek minden csúszómászója közül és minden élőlény közül, mely a vízben van, utálat az nektek. (3Mózes 11:9-12)

A Tóra bizonyos ételeket megtilt, másokat pedig megenged a zsidó népnek. E törvények a „chukim” kategóriába tartoznak, vagyis semmiféle racionális magyarázatot nem találunk arra, hogy miért éppen így parancsolta az Örökkévaló, sőt: meg sem tudjuk érteni azokat. E parancsolatokat és tiltásokat egyszerűen azért tartjuk be, mert az Örökkévaló így rendelte. A vízben élő állatokkal kapcsolatban egyértelműen fogalmaz a Tóra a fenti, a Smini hetiszakaszból származó részletben: csak olyan vízi állatot szabad fogyasztani, melynek van pikkelye és uszonya is. A pikkelynek a háláchikus definíciónak kell megfelelnie: a felnőtt állaton is szabad szemmel láthatónak és viszonylag könnyen eltávolíthatónak kell lenniük a pikkelyeknek ahhoz, hogy kósernak minősüljön a kérdéses hal.

Egy magyarázat szerint a pikkelyek páncélként védelmezik a halakat, ezért integritást jelképeznek, valamint a világ buktatóival szembeni védelmet szimbolizálják. A szárnyként lebegő uszonyok viszik előre a halat, azért azok az egészséges ambíciót képviselik: az embernek ismernie kell a saját erejét és jó cselekedetekre kell felhasználnia azt. Az életünk sokszor viharos vizén e két dologra:

a védelemre és az ambícióra egyaránt igen nagy szükségünk van.

Így tehát a kagylók, rákok, csigák, polipok, cápák és egyéb tengeri herkentyűk kimaradnak a kóser konyha kínálatából, attól függetlenül, hogy biológiai értelemben halnak minősülnek-e, vagy sem, mivel az Örökkévaló döntése szerint azok utálatosak a számunkra.

A kagylót tehát visszatettük a vízbe.

Fotó: Naftali Deutsch