A beutazási engedélyt a két oltáson vagy a fertőzésen átesett közvetlen hozzátartozók és gyermekeik igényelhetik a nagykövetségeken.

A kormány döntése nyomán azonnali hatállyal feloldották a beutazási korlátozást az Izraelben élő bevándorlók külföldön élő elsőfokú családtagjai előtt, illetve azon, tartósan külföldön élő izraeliek előtt, akik rokonlátogatásra térnének vissza a zsidó államba. Utazás előtt az izraeli Bevándorlási Hivataltól kell belépési engedélyt kérni, és a lakóhely szerinti izraeli nagykövetségen be kell mutatni az oltásról vagy a koronavírusból való felépülésről, illetve a rokoni kapcsolatról szóló igazolásokat. Ez utóbbit apostille pecséttel kell ellátni. Ezen felül az utazás előtt legfeljebb 72 órával PCR tesztet kell végeztetni. Az Izraelbe való érkezés után az antitestek meglétét vizsgáló szerológiai teszt következik, mely 24 órán belül ad eredményt. Az eredmény megérkezéséig karanténban kell tartózkodni.

A könnyítésről a bevándorlókat tömörítő szervezetek hosszas lobbitevékenysége és demonstrációi után döntöttek. Törekéveseiket támogatta Pnina Tamano-Sata bevándorlásügyi-, Omer Jankelevics diaszpóraügyi- és Orit Farkas-Hákohén turisztikai miniszter is. „A kormány nem lehet érzéketlen a bevándorlók problémáival szemben. Kötelessége megoldást találni egy ilyen krízis során is” – jelentette ki Tamano-Sata.

Legutóbb az új szabályozás kihirdetése előtt tartottak tüntetést a Kneszet közelében. A demonstrálók egy része esküvői ruhába öltözött, vagy üres babakocsit tolt, utalva a szigorú korlátozások miatt családtagok nélkül megtartott eseményekre. Korábban csak olyan, kivételes esetekben engedélyezték a belépést a rokonok számára, mint elsőfokú családtag temetése, életmentő orvosi beavatkozás vagy más, humanitárius indok. Egy esküvő, brit mila (körülmetélés) vagy más családi esemény nem tartozott az elfogadható indokok közé.

A tüntetőket Michál Cotler-Wunsh és Dov Lipman képviselő igyekezett személyesen megnyugtatni a közelgő változás hírével. Sokak számára azonban kevés vigaszt nyújt az intézkedés, mert fontos életeseményeiket kellett a családjuk nélkül tölteni.

Az Efráton élő, 30 éves, három gyerekét nevelő élő Ellie Hansen terhességének 30. hetében jár és édesanyja érdekében csatlakozott a megmozduláshoz. Hansen édesapja másfél éve alijázott az Egyesült Államokból és a Negevben fekvő Méjtárban telepedett le. A tervek szerint felesége valamivel később követte volna, miután Atlantában lezárta üzleti ügyeit. A koronajárvány miatt bevezetett határzár következtében azonban Amerikában ragadt. Másfél évet kellett a családja nélkül eltöltenie, majd miután megkapta mindkét oltást, repülőgépre szállt, ám nem engedték be Izraelbe és kénytelen volt visszafordulni. „Apám ott várta a repülőtéren, de még azt sem engedték meg, hogy lássák egymást” – mondta Hansen. A megváltozott szabályozás miatt most már feltehetően nem lesz probléma a belépéssel.

Az engedély beszerzése azonban nem mindenki számára egyszerű feladat. A tüntetőkkel tartó Rachel Glaser Nyugat-Virginiában élő szüleinek például nyolc órát kell autózniuk, hogy eljussanak a legközelebbi izraeli konzulátusra. „Őrület, de nincs más megoldás. Az egyetlen lányuk és az egyetlen unokájuk itt él” – mondta Glaser.

A szintén az Egyesült Államokból bevándorolt Matt és Barbara Zucker New Yorkban élő, 24 éves fiuk nevében jött el tüntetni. „A fiunk egyedül él, otthonról dolgozik és semmilyen társasági élete sincs a korlátozások miatt. Ez rendkívül rossz hatással van rá. Embertelenség meggátolni, hogy a családjával lehessen” – mondta Matt. „Ha sportolók beléphetnek az országba, akkor engedjék be az állampolgárok külföldön élő rokonait is. Legyen elég, hogy COVID-tesztet csinálnak és karanténba helyezik magukat a családjuknál” – utalt a férfi a közelmúltban Izraelben rendezett cselgáncs-bajnokságra, melynek keretében több száz külföldi sportoló érkezett Izraelbe.

A demonstrációt szervező Rachel Hirshfeld júniusban tartja az esküvőjét. Az új szabályozás megnyitotta a lehetőséget arra, hogy a családtagjai is részt vehessenek az eseményen. „Én már akkor alijázni akartam, amikor anyám hasában voltam. Otthon Herzl Tivadar, Zeev Zsabotyinszkij és Menáchem Begin képe függött a falon. A New York-i Egyetemen én voltam a Zsidó Ügynökség képviselője, éveken át küzdöttem a BDS bojkottmozgalom ellen, tehát elég lelkes cionista vagyok. Az a gondolat, hogy a családom esetleg nem vehet részt az esküvőmön, nagyon elkeserített. Az izraeli ismerőseim mind arról beszéltek, hogy milyen volt egy év után ismét megölelni a szeretteiket, a számomra azonban nem változott meg semmi” – mondta Hirshfeld.

A demonstrációt az „Egyesítsük a bevándorlókat a családjaikkal” nevű Facebook csoport szervezte, mely az elmúlt évben támogató közösségként működött a családtagjaik számára beutazási lehetőséget kereső bevándorlók számára.

A könnyítések bejelentése után Dov Lipman köszönetet mondott az ügyet támogató minisztereknek és a következő nyilatkozta: „Azt gondolom, hogy megmutattuk, hogy mi, új bevándorlók is hallathatjuk a hangunkat. Ha összefogunk, képesek vagyunk valódi változásokat elérni. Az új bevándorlók számos hétköznapi problémával küzdenek, és mi a továbbiakban is mellettünk állunk majd”.

Cotler-Wunsh hasonló gondolatokat osztott meg a megjelentekkel: „Íme a bizonyíték, hogy a bevándorlókat is be kell vonni a döntéshozási folyamatokba. Egyelőre nem ez a helyzet. Mintha nem is léteznénk. Nekünk is helyet kell biztosítani a döntéshozatalban. A mi hangunk is elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy Izrael a következő hetven évben is sikeresen birkózzon meg a kihívásokkal”.

 

zsido.com

 

Forrás: TOI, Jpost