Dávid Náchson rabbi, Benjámin Netánjáhu barátja a lubavicsi Rebbe és Netánjáhu különleges kapcsolatáról

Az izraeli miniszterelnök, Benjámin Netánjáhu egy kö­zeli barátja, Dávid Náchson rabbi a kormányfőnek a lubavicsi Rebbéhez fűződő kapcsolatáról beszélt, és ki­jelentette, hogy Netánjáhu kétségtelenül legyőzi ellen­feleit.

„Akárcsak az elmúlt években, mostanában is folyamatosan támadják Netánjáhut, és személyes barátjaként szükségét éreztem annak, hogy előlépjek, és szavaimmal bátorítsam őt” – mondta Náchson rabbi. Ő volt az, aki 1984-ben először vitte Netánjáhut a lubavicsi Rebbéhez, Menáchem Mendel Schneerson rabbihoz. Erre ezt követően még többször is akadt példa. Náchson rabbi szerint a Rebbe mindig is különleges figyelmet szentelt Netánjáhunak.

 

A Rebbe teljesen megbízott benne

„Amikor csak Bibi [Netánjáhu] meglátogatta a Rebbét, kü­lönleges figyelmet kapott. A levegőben lehetett érzékelni a szeretetet. A Rebbe valódi szeretettel fordult fe­lé, és az is látnivaló volt, hogy a Rebbe teljességgel bi­zonyos abban, hogy Netánjáhu a megfelelő dolgot cse­lekszi. A Rebbe megbízott benne. Egyszer, hosáná rábá ünnepnapján, Netánjáhu azon gondolkodott, hogy visszatér Izraelbe, és politikus lesz. A Rebbe arra ösztönözte, hogy maradjon meg az ENSZ-ben betöltött állásában. A Rebbe teljesen megbízott benne. Senki nem tudta úgy elvégezni a munkát, mint Netánjáhu, és ezt a Rebbe teljesen egyértelművé is tette.”

„Ezt követően Netánjáhu valóban az ENSZ-ben maradt még egy darabig, és utána visszatért Izraelbe. Amikor ezt megmondta a Rebbének, ő meleg hangvételű levelet küldött neki általam, melyben a Szentföldre való költözésről írt, és bátorította őt erre a lépésre.

 

Az Örökkévaló az Ön oldalán áll

„Körülbelül abban az időben vittem el Netánjáhut a Rebbéhez, közelgő hazatérése tiszteletére. 1988 tavasza volt, és a Rebbe mondott neki néhány dolgot, olyan egyértelmű és határozott módon, mintha prófécia lenne. A jövőről beszélt neki, arról, hogy mi történik majd Netánjáhuval az Izraelbe való megérkezése után.

„A Rebbe azt mondta Netánjáhunak, hogy ’119 emberrel kell majd megküzdenie. De semmiképpen nem kell aggódnia, mivel az Örökkévaló az Ön oldalán áll.’ Utána a Rebbe megáldotta őt. Attól az első pillanattól fogva, és egészen a mai napig… [időnként] elő kell vennünk azt a felvételt, hogy emlékeztessen minket. Néha megmutatom Bibinek, és emlékeztetem őt arra, hogy tessék, itt van nemzedékünk prófétájának jóslata, melyben a Rebbe egészen pontosan arról a helyzetről beszél, amiben ő most van Izraelben.”

Náchson rabbi azt is elmesélte, hogy Netánjáhu többször is köszönetet mondott a Rebbének „azért a rengeteg lehetőségért, amit nekem adott, hogy eljöhessek és segítséget kaphassak Öntől, valamint, hogy részesülhessek abból a nagymértékű érzelmi támogatásból, amit Ön kínált nekem. De nem csak nekem. Egész Izraelnek.”

 

„Alaposan megjegyeztem a Rebbe üzenetét”

Egy másik alkalommal Netánjáhu azt mondta, hogy „alaposan megjegyezte a Rebbe üzenetét”. „Valahányszor megmutatom neki azt a felvételt, melyen a Rebbe a 119 Kneszet-tagról beszél neki, mindig nagyon elérzékenyül” – tette hozzá Náchson. „Mert annyira pontos. A Rebbe határozottan megmondta neki, hogy Izraelbe megy, és 119 ellenféllel harcol majd. A Rebbe azt mondja neki, ami a jövőben történni fog, és ő mosolyog, mert nem egészen érti, hogy mi vár rá.

„Azonban a Rebbe megnyugtatja, és azt mondja: ’Egyáltalán nem kell aggódnia, mert annak ellenére, hogy mindenki Ön ellen van, Ön Isten oldalán van, és semmitől sem kell félnie. Isten Önnel van. És én ezt úgy értelmezem, hogy ha azt teszi, amit az Örökkévaló akar, ha követi a Tórát, akkor minden eltöröltetik, és semmitől se kell tartania.’

 

és elérkezik a teljes és igazi megváltás

„Barátként, testvérként, közeli barátként igencsak fáj nekem látni, hogy hogyan ontják az emberek állandóan Netánjáhu vérét… azonban meglepetésem van az Önök számára, ő ebből is kijut, és egyenesen áll majd, Isten oldalán. Ígéretet kapott a Rebbétől, és túl fogja élni ezt. Eddig is láttuk, hogy ez történt, és így lesz most is. Túl lesz ezen, és folytatni fogja, és azt remélem, hogy a kulcsait majd a messiásnak adja át, és elérkezik a teljes és igazi megváltás.”

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287

Megjelent: Egység Magazin 29. évfolyam 115. szám – 2019. február 3.