A pénz egy része a rangos Genezis-díjból származik. A kitüntetést idén elnyerő Robert Kraft a díjátadó ünnepség során bejelentette, hogy az egymillió dolláros pénzjutalmat teljes egészében az említett célra ajánlja fel, s még megtoldja további 20 millió dollárral a magánvagyonából.

A Zsidó Nobel-díjként is emlegetett Genezis-díjat olyan személyiségek kapják, akik szakmai teljesítményükkel és a zsidóság értékeihez való ragaszkodásukkal a zsidóság új generációit inspirálják. A kitüntetést a mindenkori izraeli miniszterelnök nyújtja át a Jeruzsálemben megrendezett ceremónián. Mivel Robert Kraft Benjámin Netánjáhu közeli barátja, így nem kell attól tartani, hogy esetleg megismétlődik az a nagy port kavart eset, amikor a tavalyi díjazott, Natalie Portman nem vette át a díjat, mert nem kívánt Netánjáhuval együtt mutatkozni.

“Amikor januárban nekem ítélték a Genezis-díjat, ígéretet tettem, hogy a jövőben még nagyobb erőfeszítéseket teszek az antiszemitizmus, a BDS-mozgalom és az Izrael létjogosultságát tagadó erők elleni küzdelem érdekében. Azt szeretném, hogy megszűnjenek a zsidó közösségeket érő támadások. Fel akarom venni a harcot az antiszemitizmus elfogadható világnézetként való feltüntetésével és az Izrael delegitimálására tett próbálkozásokkal, melyek mára a médiában és az egyetemeken bevett nézőponttá váltak” – jelentette ki Kraft a díj átvételekor.

Kraft először az Genezis Alapítvánnyal együttműködve egy egymillió dolláros összdíjazású versenyt hirdet meg, melyre az antiszemitizmus és a zsidó állam delegitimációja ellen küzdő szervezetek jelentkezhetnek. A “Hallass Magadról, Izrael” elnevezésű pályázat olyan izraeli nonprofit szervezeteknek ajánl legalább 50 000 dolláros juttatást, melyek pozitív színben mutatják be a zsidó államot.

“Úgy véljük, hogy tevékenységünkkel olyan változásokat indíthatunk el a világban, melyeket tükrözik elképzeléseinket. Olyan adományozókat hozunk össze, akik képesek választ adni közösségünk legégetőbb problémáira. Látva az Izrael-ellenesség megerősödését világszerte, nem kérdés, hogy fel akarjuk venni a küzdelmet ezzel a problémával” – mondta Steven Rakitt, a Genezis Alapítvány elnöke.

Kraft személyes gondolatait is megosztotta a zsidó állammal kapcsolatban: “Izrael nagyon fontos mind a magam, mind a családom számára. Izraelbe vittem el a feleségemet, életem szerelmét, a nászutunk alkalmával, 1963-ban. Azóta több tucat olyan utazást szponzoráltam, melyek során olyan emberek ismerhették meg Izraelt, akik még sohasem jártak ott korábban. Spirituálisan pedig nincs még egy, Izraelhez fogható hely a világon. Ha az emberek jobban megismerik Izrael történelmét, színes kultúráját és az izraeli innováció eredményeit, akkor eredményesebben vehetjük fel a harcot a sztereotípiák és az antiszemitizmus ellen. Ezért olyan fontos és időszerű a  ‘Hallass Magadról, Izrael’ verseny meghirdetése”.

zsido.com

Forrás: mondoweiss