Idén Natalie Portman kapta a Genezis-díjat, melyet 2012-óta osztanak ki évente egy-egy jelentős zsidó személyiségeknek. A színésznő azonban úgy döntött, hogy nem veszi át az elismerést.

Natalie Portman Jeruzsálemben született, majd nem sokkal ezt követően a család az Egyesült Államokba költözött. Első jelentős sikerét még gyermekszínészként, Jean Reno mellett aratta a Léon, a profi című filmben. Az igazi hírnevet a Csillagok Háborúja új trilógiája hozta el a számára. 2011-ben Oscar-díjat kapott a Fekete hattyú című filmben nyújtott alakításáért.

Korábban Anish Kapoor, Itzhak Perlman, Michael Douglas és Michael Bloomberg kapta meg a Genezis-díjat és a hozzá tartozó egymillió dollárt. Portman kiválasztása után egy izraeli pénzember, Morris Kahn közölte, hogy még egymillió dollárral megtoldja a díjjal járó jutalmat.

A színésznő azonban váratlan bejelentést tett: nem megy el a jeruzsálemi díjátadó ünnepségre, mert nem akar együtt mutatkozni Benjámin Netánjáhu miniszterelnökkel. Ezen felül nehezményezte az izraeli hadsereg eljárását a hetek óta zajló, erőszakos gázai tüntetéssorozattal szemben.

Portman döntése meglehetősen nagy felháborodást keltett Izraelben és egyes baloldali csoportokon kívül szinte mindenki határozott kritikával illette a színésznőt.

Sokan – köztük Miri Regev kulturális miniszter – a zsidó állam bojkottját hirdető BDS-mozgalommal való összejátszással vádolták meg a díjazottat, de ezt a színésznő azonnal visszautasította, és közölte, hogy nem áll szándékában bojkottálni Izraelt, sőt büszke zsidó örökségére, de a jelenlegi izraeli kormány politikáját elutasítja és ezt így is kifejezésre akarja jutatni. Arra nem reagált, hogy tavaly novemberben, amikor értesítették a díj elnyeréséről, miért fogadta el azt, hiszen tudhatta, hogy egy félig állami kezelésben lévő elismerésről van szó, és hogy a mindenkori miniszterelnök is beszédet mond a díjátadó ünnepségen.

A kormány más miniszterei sem rejtették véka alá csalódottságukat. Juvál Steinitz energiaügyi miniszter egyenesen az „antiszemitizmust súroló tettnek” nevezte Portman döntését, a Likud párt fenegyerekeként számon tartott Oren Házán képviselő pedig a színésznő izraeli állampolgárságának visszavonását követelte.

A gázai helyzet kezelésének kritikáját Gilád Erdán stratégiaügyi miniszter utasította vissza és meghívta Portmant, hogy „járja végig a gázai határ melletti területet, ismerkedjen meg az ott élő izraeliekkel, akik biztonságát a hadsereg bátor katonái szavatolják”. Erdán szerint a színésznő eddig kizárólag a Hámász terrorszervezet narratíváját ismerte meg az üggyel kapcsolatban.

A Genezis-díj Alapítvány közleményében szomorúságának adott hangot, amiért Portman átpolitizálta a díjátadó gálát. „Attól tartunk, hogy Ms. Portman döntése következtében politika keveredik az alapítvány tisztán filantróp szellemiségébe. Az elmúlt öt évben mindent megtettünk, hogy ez ne így legyen. A Genezis-díj azért jött létre, hogy egy olyan teret hozzunk létre, ahol a politikát félretéve, együtt ünnepelhetjük az emberi civilizációhoz oly sok mindennel hozzájáruló zsidó tehetséget.”

zsido.com

 

 

Megszakítás