A második világháború során elrejtett zsidó tárgyakat találtak egy łódźi építkezés során, a Polnocna utca 23. szám alatt, nem messze az egykori łódźi (Litzmannstadt) gettó szélétől, olvasható a TOI oldalán.

A rendkívül gazdag, nagyjából négyszáz darabot számláló együttes – részben értékes ezüsttárgyak, részben pedig mindennapi eszközök – a lengyel város egy történelmi épületének felújítása alkalmával került napvilágra. A tárgyak között több ezüst gyertyatartó és hanukia, ezüst étkészletek, ezüstből készült kiduspoharak és kozmetikai üvegcsék is voltak nagy számban. Tulajdonosaik minden bizonnyal azzal a céllal rejtettek el használati tárgyaikat, hogy újra elővehessék azokat, ha a helyzet jobbra fordul. Végül azonban senki nem maradt, aki előáshatta volna rejtekhelyükről az értékeket – a tulajdonosok soha nem térhettek vissza. A tárgyakat restaurálást követően a łódźi régészeti múzeumban helyezik el.

 

Miután a munkások megtaláltak néhány darabot és felvették a kapcsolatot a łódźi régészeti hatóság illetékeseivel, leállították a munkát. Először 280 fémtárgy került elő, melyeket zsidók rejtettek el a holokauszt idején. Ezt követően további eszközök: gyertyatartók, evőeszközök, üvegcsék, kozmetikai eszközök és egy cigarettatárca bukkant felszínre. A tárgyak egy része lengyel, jiddis és német nyelvű, 1939. októberi újságpapírokba tekerve pihent mintegy hetven centiméterrel a föld alatt.

A łódźi gettó falai között 1940 februárja és 1944 augusztusa között összesen mintegy 210 ezer zsidó fordult meg. Amikor a szovjet csapatok felszabadították, csupán egy maroknyi zsidót, mindössze 877 személyt találtak életben. A gettó lakóinak többsége helyben vagy a náci koncentrációs táborok egyikében lelte halálát.

A nemrég ünnepelt hanuka ünnepén a megtalált hanukiák közül kettőben gyertyát is gyújtottak a lengyelországi zsidó közösség tagjai, így tisztelegve az áldozatok emléke előtt.

Fotó: Facebook/JewishProjects