A második Szentély lerombolását igazoló leletet mutattak be tisá beáv napján, azon a napon, melyen az első és a második jeruzsálemi Szentély lerombolására emlékezünk, írja a United with Israel. Az előző héten felfedezett, közepén átlyukasztott pénzérme a „Cion szabadságáért” feliratot viseli, és feltehetően nyakláncon hordták.

„Világosan látszik, hogy a pénzdarabot szándékosan lyukasztották ki, és a lyuk nem az anyag természetes kopásának köszönhető”

– mondta Jániv Lévi, az Izraeli Régészeti Hatóság munkatársa. „A pénzt szándékosan lyukasztották ki, valószínűleg azért, hogy fel lehessen akasztani.”

A szakember szerint „ezeknek az érméknek nem volt gazdasági értéke és egyértelmű, hogy szuvenírként tartották meg őket”. Más, korábbi leletek is arra utalnak, hogy a zsidó családok és a római katonák egyaránt szívesen őriztek meg pénzérméket és más tárgyakat emlék gyanánt a zsidó felkelés és a Szentély lerombolása idejéből. A római katonák által emlékbe eltett pénzeket római katonai táborokban is megtalálták Európa-szerte, ám Lévi szerint az a tény, hogy ezt az érmét Jeruzsálemben ásták ki, arra utal, hogy zsidó tulajdonban volt. Korábban kőből készült súlyt, rokkát és bazalt őrlőtálat is találtak ott, ahol a pénzre bukkantak. Ezek a hétköznapi tárgyak betekintést nyújtanak számunkra a jeruzsálemi zsidók életébe a római ostrom idején.

A feltárási terület a Zarándokok útja mellett található, itt volt a második Szentély idejének legnagyobb piaca, és számtalan értékes leletet találtak már ott a régészek. A helyszínen feltárt romba dőlt épületek például Jeruzsálem végnapjairól és a pusztulás mértékéről mesélnek.

A pénz megtalálását egy nappal azt követően jelentették be, hogy egy kétezer éves félsékelest mutattak be, melyet a Júdeai-sivatagban találtak. Erről oldalunk is beszámolt.

 

Megszakítás