A marokkói Chábád-küldött felügyelte a rabati királyi palotában az izraeli és amerikai hivatalnokok fogadásának tiszteletére adott fogadás kóserságát.

Az Ábrahám-egyezmény megkötését követően az észak-afrikai ország fogadta Izrael és az Egyesült Államok hivatalos képviselőit. Az ábrahámi hagyományoknak megfelelően VI. Mohamed marokkói király körültekintő vendégszeretetéről tett tanúbizonyságot, és szó szerint fejedelmi fogadtatásban részesítette vendégeit, akik a vacsora után az éjszakát is a rabati palotában töltötték. Az uralkodó tökéletes élményt akart nyújtani vendégeinek, és ragaszkodott hozzá, hogy az ízletes és autentikus, emellett a legmagasabb kósersági normáknak megfelelő fogásokat a királyi séfek készítsék el.

Ennek érdekében kapcsolatba léptek Levi Banon rabbival, a marokkói Chábád-küldöttel. A király arra kérte őt, hogy kóserolja ki a királyi konyhát és ellenőrizze a fogadásra szánt fogások elkészítését, amit ő örömmel meg is tett.

Marokkó az Egyesült Arab Emirátusok, Bahrein és Szudán után sorban a negyedik arab nemzet, amely az elmúlt hónapokban elindult az Izraellel való kapcsolatok normalizálásának útján. A marokkói zsidó közösség jelenleg mintegy háromezer tagot számlál, legtöbben Casablancában élnek, itt kóser éttermek és catering is található, ám a fővárosban, Rabatban nincs semmiféle kóser étkezési lehetőség. A Chábád az 1940-es évek vége óta van jelen van Marokkóban. Akkor még 350 000 zsidó élt az afrikai országban. Az 1950-es években a muszlim világ legnagyobb zsidó közösségének adott otthon. Azóta a zsidók túlnyomó többsége Izraelbe, Franciaországba, Kanadába és az Egyesült Államokba vándorolt, így a néhány évtizede hatalmas közösségnek már csak töredéke él az észak-afrikai királyságban. A maradás mellett döntők azonban továbbra is őrzik őseik hagyományait. Őket segíti Levi Banon rabbi és felesége, Chana, akik 2008-óta dolgoznak Casablancában.

1985-ben az áldott emlékű lubavicsi Rebbe, Menachem Mendel Schneersohn rabbi azt írta levélben a mostani király apjának, II. Hasszán királynak: „Adja Isten továbbra is bőkezű áldásait Felségedre és a királyi családra, valamint Marokkó minden lakójára, hogy tökéletes egészségben és jómódban élhessenek anyagi és spirituális szempontból egyaránt”.

Az izraeli és amerikai küldöttség látogatásának további részleteiről itt számoltunk be.

 

zsido.com

 

Forrás: chabad.org