VI. Mohammed királyt az izraeli Nemzetbiztonsági Tanács vezetője, Meir Ben-Sábát áldotta meg legutóbbi látogatása alkalmával.

A vallásos zsidó tisztviselő elmagyarázta az uralkodónak, hogy a zsidó törvények szerint áldást kell mondanunk, ha egy valódi királlyal találkozunk. Ben-Sábát ezt követően héberül recitálta a következő mondatot: “Áldott vagy Te Örökkévaló Istenünk, a világ királya, aki juttatott dicsőségéből e hús-vér [embernek]”.

Ben-Sábát elmondta, hogy a királyt nagyon meghatotta a gesztus, és közölte, hogy mély tiszteletet érez a zsidó nép hagyományai iránt.

A hivatalos látogatás alatt Ben-Sábát találkozott Násszer Buritával, Marokkó külügyminiszterével és Fuad Alhimával, az uralkodó főtanácsadójával, majd szándéknyilatkozatot írtak alá a teljes diplomáciai kapcsolatok kiépítéséről Izrael és Marokkó között.

Hazatérte után a Nemzetbiztonsági Tanács vezetője a következőt mondta: “Köszönetemet fejezem ki Netánjáhu miniszterelnök számára, amiért lehetővé tette, hogy én vezessem az izraeli delegáció marokkói útját. Mint marokkói zsidók leszármazottja, különös izgalommal készültem e küldetésre”. Egy rendkívül sikeres látogatásról tértünk vissza Rábátból, melyre kevesebb mint két héttel azután került sor, hogy bejelentették a kapcsolatok normalizálását a két ország között. Hamarosan hivatalos marokkói diplomáciai képviselet nyílik Tel-Avivban és aláírtuk azokat az előszerződéseket, melyek megteremtik a feltételeit az országaink közötti együttműködésnek. A Marokkóval kialakított kapcsolatunk rendkívül gyorsan fejlődik, s a végeredmény teljes, elkötelezett és rendkívül baráti viszony lesz”.

“A béke új korszakát nyitottuk meg, mely virágzást és reményt hoz az egész régió, az itt élő nemzetek s a közös jövő számára” – jelentette ki Netánjáhu a Rábátba induló, első közvetlen El-Al járat indulásakor. A repülőgépet izraeli és marokkói zászlóval, továbbá az áldást jelképező chámszával, azaz kézfejjel díszítették. A chámszá az ötös számot jelentő arab szó, utalva a kéz öt ujjára. Emiatt a járat is az LY-555 számot kapta. Az indulást követő estén a jeruzsálemi óváros falaira szintén a két ország zászlóját, illetve a chámszá szimbólumot vetítették.

A találkozón Jared Kushner képviselte az Amerikai Egyesült Államok kormányát. Ő a következő állásfoglalást tette: “A szemünk előtt zajlik egy sokkal békésebb Közel-Kelet és egy sokkal békésebb világ létrejötte. Mindkét ország mindent megtesz azért, hogy minél hamarabb létrejöjjön teljes diplomáciai kapcsolat és a lehető legszélesebb gazdasági együttműködés, továbbá nagykövetségek megnyitását is tervezik. Reményeink szerint a békeszerződés egy valóban baráti viszony alapjai veti meg Izrael és Marokkó között.”

zsido.com

Forrás: Arutz7