Ráv Baruch Meir Yaakov Shochet a Karlin-Stolin haszid közösség rebbéje a napokban távozott a kórházból, miután felépült a COVID-19 koronavírus fertőzéséből. A rebbe egyik első dolga volt, hogy figyelmeztesse a haszidokat, egyben a zsidó világot, hogy tartsák be a járványügyi előírásokat, hogy minél több embernél megelőzhessük a fertőzéseket.

A 66 éves Ráv Baruch Meir Yaakov a hónap elején került kórházba Netányában, miután súlyosabb tüneteket mutatott a koronavírus fertőzése. Miután a napokban az Örökkévaló segítségével elhagyhatta a kórházat csalódottságának adott hangot, hogy sokan nem tartják be a prevenciós előírásokat. Intő szavait a pikuách nefes, vagyis a lélek megmentésének parancsolatára alapozta, mely a Tóra minden előírásához képest elsőbbséget élvez. A rebbe többek között az alábbiakat küldte el körüzenetben:

„Lehetséges, hogy közülünk elfeledkezett volna valaki a judaizmus alapjául szolgáló pikuách nefes törvényről? Mindannyian hallunk és látunk olyan sok esetet, amikor az emberek fájdalomtól szenvednek, betegek és meghalnak. Megértem, hogy az állandó feszültség alatt nehéz betartani a szabályokat, de mégis meg kell tennünk. Ez az Örökkévaló akarata, és örülnünk kell a lehetőségnek, hogy emberi életeket védelmezhetünk.”

Yair Sherki a fiatal feltörekvő ortodox újságíró, az izraeli 2-es csatorna („Áruc stáim”) munkatársának köszönhetően Ráv Baruch Meir Yaakov Shochet üzenete milliókhoz jutott el, miután Twitter oldalán idézte a Karliner rebbét.

Karlini haszidok ima közben 2020 augusztusában (Yonatan Sindel/Flash 90 fotója)

A Ráv Shochet vezette Karlin-Stolin haszid csoport egyébként már márciusban is élen járt a különböző irányzatú csoportok között, ugyanis az ajánlásoknak megfelelően az elsőkként zárták be a zsinagógákat. A Karliner rebbe szavaira pedig most is szükség van. Ha csak az izraeli adatokat nézzük, láthatjuk, hogy a fertőzöttek 40%-a a háredi közösségből származik, miközben a teljes izraeli populációnak csupán körülbelül a 12%-át alkotják. Örömteli viszont, hogy egyre több rabbi és haszid rebbe – például a Gerer és Szanzer udvarok vezetői – emelik föl a szavukat a maszkviselés és a szabadtéri, biztonságos távolság betartása mellett történő imádkozások mellett.

Ezt a haszid udvart egyébként a ma Fehéroroszországhoz tartozó Pinsk város mellett, a karlini faluban élő Áháron ben Jáákov Perlov (1736–1772/5532. niszán 19.) rabbi alapította meg, aki a „mezricsi mágid”, Dov Beer (?–1772/5533. kiszlév 19.) rabbi belső köréhez tartozott és aki a Jáh ekhszof (יה אכסוף נועם שבת) kezdetű haszid szombati himnusz szerzője volt.

A karlini volt az első haszid udvar az akkori Litvániában. Az irányzat stolini jelzője pedig onnan ered, hogy „Áháron háGádol” fia, Áser Perlov (1760–1826/5587. tisri 26.) Stolinban alapított közösséget, a holokauszt után pedig a két udvar közös néven egyesült. A közösség híres a vendégszeretetéről, hogy imáiban az Örökkévaló nevét hangosabban mondják ki, hogy az ünnepekkor éjszakába nyúló éneklős-táncos összejöveteleket tartanak, és hogy a férfiak közül a legtöbben aranyszínű kaftánt öltenek sábeszkor.

A közösség a 19. század közepén vert gyökeret a Szentföldön, elsőnek Tibériás, Hebron és Cfát városaiban, majd Jeruzsálemben, ahol 1874-ben építették fel a Bét Áháron zsinagógát. Napjainkban a Karliner rebbe a jeruzsálemi szent várostól északnyugatra, az öt kilométerre fekvő Givát Zeév városban székel. A haszid közösség tagjai közül a legtöbben Jeruzsálem környékén élnek, de vannak zsinagógáik New Yorkban és Londonban is. Az egyik legfiatalabb stiebelt a rebbe áldásával legidősebb fia, Reb Dovid Jehoshua 2014-ben alapította Los Angelesben.

Kövessük mi is a Karliner rebbe intelmét és tartsuk be a Tóra egyik alapját képző pikuách nefes parancsolatát, hordjunk maszkot és alkalmazkodjuk az előírt távolsághoz a szabadtéri minjenekben. Az Örökkévaló adja, hogy mielőbb múljon el a járvány!

 

Cseh Viktor

 

timesofisrael.com

Biale, David et al. (ed.), Hasidism – A new history. Princeton and Oxford: Princeton University Press, 2018. 326–329. o.

Megjelent: Egység Magazin 31. évfolyam 135. szám – 2020. október 1.