Mindjárt itt van hanuka, s akik jártak jesivába, vagy akinek a gyermeke jár jesivába, jellemzően tudják, hogy hanuka idején számíthatnak néhány nap szabadságra, ám újabban, egyes vallási vezetőkben felmerült a kérdés, hogy erre szükség van-e.

A nagytekintélyű, 98 éves Ráv Yerachmiel Gershon Edelstein, a bné bráki Ponevetch ros jesivája és a Degel HaTorah izraeli párt vallási vezetője szerint egyáltalán nem szükséges a hanukai szünet – áll a VINnews ortodox hírportál egyik cikkében, melyet Yair Hoffmann rabbi szemlézett.

Napjaink askenáz világának egyik legbefolyásosabb izraeli döntéshozója szerint a jesiváknak éppen, hogy nem hanuka idején, hanem csak az ünnep után, esetleg előtte kellene kiadni a bócherek néhány napos szabadságát. Korunk döntéshozója azzal érvel, hogy úgy áll az Ál háNiszim kezdetű imában is, hogy a görögök el akarták felejtetni velünk a Tórát, ezért szükséges, hogy hanukakor még hatványozottabban tanuljunk Tórát.

Ahogy a főimádságban, vagyis az Ámidá hanukai betoldásában olvasható: „A Chásmoneus nemzetségbeli Mátitjáhu, Jochánán fia, a főpap és fiai idején, amikor a gonosz görög uralom néped, Izrael ellen kelt, hogy elfelejtesse vele tanodat („leháskichám torátechá”), s így akaratod ellenére áthágja rendeleteidet, Te nagy kegyelmedben mellé álltál a baja idején, perbe szálltál érte, javára döntöttél, bosszút álltál érte, a hősködőket a gyengék, a sokaságot a kevesek, a tisztátalanokat a tiszták, a gonoszokat az igazak, a rosszakaratúakat a tanoddal foglalkozók kezére adtad, magadnak nagy, szent Nevet szereztél e világon, népednek, Izraelnek meg nagy győzelmet és szabadulást adtál mindmáig.”

Erec Jiszráélban eddig mintegy 30 jesiva vette át Edelstein rabbi kezdeményezését, és ezeken a helyeken csak hanuka után fogják kiadni a bócherek „szabadságát”, mely maximum öt nap lehet, a tanulók családi szükségleteitől függően.

Azonban, ezt az újabb modellt közel sem látja mindenki előnyösnek. Több szülő is felemelte a hangját, hogy a jesivákban elterjedt kollégiumok miatt egyébként is alig látják fiaikat, hanuka pedig egyértelműen egy családi ünnep, amit együtt szeretnének tölteni gyermekeikkel. Mindezen szülők ellenére a Ponevetch-i jesivában tanulóknak mindössze öt százaléka tölti otthon hanuka ünnepét.

Néhányan felvetették azt is, hogy a görögök az egész zsidó népet el akarták távolítani vallásuk betartásától, az otthon töltött ünneplés pedig pont annak lehetne az ékes bizonyítéka, hogy nem sikerült ez az aljas terv, ráadásul sokan hivatkoznak a „kibud áv veám”, a szülői tisztelet alapvető micvájára is. Mindezekre viszont Ráv Edelstein azt válaszolta, hogy a Gemárá (Sábát 21a és b), kizárólag a Tóráról szól, tehát annak a tanulására kell összpontosítani az ünnepen.

Edelstein rabbi arra kérte a jesivák vezetőit, hogy ne csupán a Szentföldön, de chuc láÁrecben, vagyis az egész világon vegyék át ezt az új gyakorlatot. Kérdéses azonban, hogy hogyan fognak erre az amerikai és európai jesivák válaszolni, ahol a szülők és tanulók egyaránt izgatottan várják a hanukai közös szünetet és kikapcsolódást.