A víz világnapján (március 22.) árverés is indult, amely egy hónapon át tart és a Föld világnapján (április 22.) ér véget. A teljes bevételt a Holt-tengeri Múzeum tervezésére, valamint a Holt-tenger vízellátásának helyreállítására irányuló jogi erőfeszítésekre fordítják.

Az izraeli Arad városába tervezett Holt-tengeri Múzeum elkezdte összeállítani fényképekből álló gyűjteményét. A Genesis nevű, száz fotóból álló sorozat a Holt-tenger eltűnőben lévő szépségét mutatja be, hogy felhívja erre a csodára és annak megóvására a figyelmet – derül ki a nocamels cikkéből.

A képeket Noam Bedein környezetvédelmi aktivista és művész készítette, aki annak a civil szervezetnek az alapítója, amely a Holt-tenger vízforrásainak helyreállítására érdekében jött létre.

 

Mi lesz veled, Holt tenger?

A Holt-tenger haldoklik. Meg lehetne menteni, de megisszuk az orvosságát. A Holt-tenger Izrael és Jordánia közt fekszik, a Föld legmélyebb szárazföldi pontján, több mint négyszáz méterrel a tenger szintje alatt. Nem olyan régen még hetven kilométer hosszan nyúlt el a szír-afrikai árok közepén. A környék sivatagos, évente talán egyszer-kétszer esik az eső. Mivel a Holt-tenger … Olvass tovább

 

Bedein kizárólag hajóval közlekedve dokumentálta a világörökségi helyszínt. Az elmúlt hat évben 25 ezer fotóból álló adatbázist hozott létre, amely sok olyan területet mutat be, amely az utóbbi időben vált láthatóvá a vízszint csökkenése miatt. Amióta feljegyzéseket készítenek, a Holt-tenger vízszintje nem volt olyan alacsony, mint mostanság.

Ha többet szeretne megtudni a projektről, klikkeljen.

Címlapkép: Konstantin Tretyak on Unsplash