Különleges kezdeményezésről tartott sajtótájékoztatót tegnap a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora. Szuromi Szabolcs arról tájékoztatta a sajtót, hogy a holokausztról szóló tárgyat vezetnek be a katolikus intézményben. A jelentős tudományos lépés ellenére az sajtótájékoztató sokkoló volt. Az eseményt ugyanis szétrollkodta a szélsőjobb.

Kedden délután a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PKKE) rektora bejelentette, hogy a holokauszttal kapcsolatos kurzust indítanak szeptembertől. Ennek teljesítése feltétele lesz az egyetem elvégzésének. Szuromi Szabolcs a kezdeményezés történetéről beszélt. Felidézett egy konferenciát, amelyet az egyetem és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia együttműködésében tartottak. Azon az eseményen Ilan Mor is felszólalt. Izrael Állam nagykövete akkor azt mondta: „Az emlékezések és a hivatalos állásfoglalások nagyon fontosak, de messze nem elégségesek: új kezdeményezések szükségesek, hogy az antiszemitizmus elfogadhatatlanságáról világos kép alakuljon ki az újabb generációkban. Ennek leghatékonyabb módja a nevelés, az oktatási rendszer minden szintjén”. A rektort megérintették ezek a mondatok, és „komolyan megfontolva a kérdés súlyát”, úgy döntött, a katolikus egyetem sem maradhat tétlen ebben a munkában. Ezért megkereste az izraeli nagykövetet, akinek segítségével létrehozta a holokausztról és az antiszemitizmus minden formájának elutasításáról szóló egyetemi kurzust.

A rektor tájékoztatása szerint 2015 szeptemberétől az alapozó stúdiumok keretében a PKKE minden karán elindítja a „Bevezetés a katolikus hit rendszerébe” című kurzus mellett helyet kapó „A holokauszt és emlékezete” című tárgyat, amelynek tartalmi kidolgozását a Tel Aviv-i Egyetem (University of Tel Aviv) két professzora, Dina Porat és Rafael Vago végezte el. Szuromi Szabolcs hangsúlyozta, hogy az oktatási anyag kidolgozásánál közreműködő Rafael Vago személyesen kötődik a vértanú halált halt Márton Áron püspökhöz, aki a zsidók deportálása ellen többször is felszólalt 1944-ben. (A jeruzsálemi Jád Vásem Intézet a „Világ Igaza” címet adományozta a püspöknek.)

A Pázmány rektora szerint a kezdeményezés példaértékű lehet nem csak a magyar, hanem a nemzetközi felsőoktatás számára is.

Ezt követően Ilan Mor beszélt. Az izraeli nagykövet történelmi jelentőségű projektnek nevezte a lépést, amelyet országa nevében támogatásáról biztosított. – Mérföldkő ez a mai nap a múltjával és jelenével küzdő Magyarország életében – fogalmazott, majd elismerően szólt arról, hogy Magyarország hivatalosan átvette a Nemzetközi

Holokauszt-emlékezési Szövetség (IHRA) soros elnökségét. A nagykövet beszélt arról is, hogy aggodalommal figyeli a különböző antiszemita megmozdulásokat az Európai Unióban. – Minden társadalomnak nemet kell mondania az antiszemitizmusra, a homofóbiára, a rasszizmusra – szögezte le.

A nagykövet elmondta – háromszor is megismételve az oktatás szót -, hogy csak az oktatás révén lehet előbbre jutni. Az oktatás ugyan a családban kezdődik, de ha ott hiányosságok vannak, akkor azokat a rendszerbe invesztált erőfeszítésekkel kell pótolni. – Az antiszemitizmus a holokauszt alapja – fejtette ki, majd a holokauszt egyediségéről beszélt.

 

A sajótájékoztatón ekkor indult be a szélsőjobbos trollkodás. Az újságírók között megjelent az illegálisan működő Kurucinfó és a szélsőséges Alfahír nevű portál „tudósítója”, legalábbis így mutatkoztak be, akik egymás után tették fel provokatív kérdéseiket. A svábok kitelepítése is megjelenik majd a tantervben? – hangzott el például a kérdés.

A rektor és a nagykövet méltósággal és türelmesen válaszolt a holokausztot relativizáló kérdésekre is. Szuromi Szabolcs kijelentette, hogy éppen a tények ismeretének megerősítése áll a kezdeményezésük mögött. Ilan Mor ennek kapcsán arról beszélt, hogy a jeruzsálemi Jád Vásem Intézet honlapján látszik, Izrael hány ember előtt tiszteleg, akik igazak voltak, és mentették a holokauszt alatt a zsidókat. – Egy sárga csillagos anya és gyermeke azt kéri tőled, segíts. Gyorsan kellett dönteni ebben a pillanatban. Az a momentum, amikor válaszolni kellett, élet-halál kérdését döntötte el – közölte a provokátorral.

A magát kurucinfós tudósítónak kiadó fiú, aki az elmondása szerint a Budapesti Műszaki Egyetem vegyészmérnök hallgatójaként önként ír az oldalnak, azt is megkérdezte, vajon nem kontraproduktív-e egy ilyen tárgy bevezetése. – A katolikus identitás semmilyen formában nem összeegyeztethető az antiszemitizmussal – válaszolta a rektor, hozzátéve, hogy az oktatás amiatt is fontos, mert a legtöbb negatív kijelentés a félretájékozódásból adódik.

Az előadók megkérdezték, van-e másnak is kérdése a túloldalról. Nem volt. Mindenki zavartan hallgatott. A sajtótájékoztató véget ért.

 
*

 

Ennek az egésznek van egy érdekes tanulsága. A magyar hatóságok sokszor elmondták, hogy azért nem tudnak érdemben fellépni a gyűlöletkeltő oldallal szemben, mert nem tudják beazonosítani a szerzőket. Erre, itt egy nyilvános rendezvény, ahol még be is mutatkoznak. Ott volna a lehetőség meghallgatni az illetőt, hogy kitől, milyen megbízást kap, kinek önkénteskedik, hová küldi a tudósításait satöbbi. Csak akarni kellene.

 

ÓMD

Megszakítás